Foliculometria - un proces de monitorizare cu ultrasunete al dezvoltării folicului de la începutul ciclului menstrual. Foliculometria este una dintre cele mai eficiente modalități de a determina ovulaţia. Această metodă este folosită pentru femeile care au ciclul menstrual neregulat, atunci când alte metode nu sunt potrivite.

Ce este foliculometria?

Cînd se poate începe foliculometria?

In cazul în care o femeie are un ciclu menstrual regulat, care durează 28 zile,atunci prima sesiune de foliculometrie ar trebui să înceapă de la a opta la a zecea zi a ciclului. În aceste zile ovulaţia până când este imposibil de determinat, deoarece foliculii la această etapă sunt doar în curs de dezvoltare. Dar la o examinare se poate determina chistul folicular.

În cazul în care ciclul menstrual al femeii stabil trece mai mult sau mai puțin de 28 de zile, atunci procedura ar trebui să înceapă aproximativ cu  șase zile înainte de presupusa perioada de ovulaţie. Ar trebui să se țină cont de faptul că cea de a doua faza a ciclului durează aproximativ treisprezece sau paisprezece zile, nu depinde  de cât durează prima fază. Uneori, medicul poate, în mod individual, să indice  procedurile.

În a opta zi de la ultrasunete, folicul va fi dominant vizibil. Este mult mai mare decât toți ceilalți foliculi și în el este în curs de dezvoltare ovulul. Se întîlnesc cazuri foarte rare în care se dezvoltă mai mult de un folicul pe parcursul perioadei. Dar de multe ori ajunge la o anumită dimensiune este doar unul, ceilalţi rămaşi se dezvoltă în direcția opusă. Folicul crește progresiv în mărime și când este ziua ovulatiei, el se eliberează de ovul  și mai eliberează şi o cantitate mică de lichid folicular. Apoi, gata de a fertiliza ovulul este eliberat în cavitatea abdominală. În acest moment, foliculul ajunge la o dimensiune de 25 mm. În a cincisprezecea - a şaptesprezecea  zi a ciclului menstrual, pe locul ovulației  poate fi văzut pe corp galben. Odată cu apropierea menstruaţiei, aceasta scade treptat în dimensiune și devine un singur strat endometru.

Tulburări de ovulaţie

Există cazuri când foliculul poate înceta să se dezvolte și să crească în dimensiune. Acest proces se numește persistență. Doar se întâmplă, uneori, luteinizarea foliculului când foliculul nu iese la timp din ovul. Aceste cicluri sunt numite anovulatorii.

Uneori metoda foliculometriei poate da rezultate inexacte. Deci, pentru a obține un rezultat perfect ar trebui să se recurgă la alte metode de cercetare.

În foliculometrie ovulația este considerată fiabilă:

1. Dacă înainte de ovulație a fost înregistrat un folicul matur.

2. Dacă foliculul a dispărut.

3. Dacă în spațiul din spatele uterului a apărut lichid.

4. În cazul în care testele de sînge, la o săptămînă după ovulaţie, au determinat niveluri ridicate de progesteron.

Ce este foliculometria?

Semne de ovulaţie sută la sută determinate de ultrasunete:

1. Monitorizarea dinamică a foliculului care creşte. Acest lucru trebuie să fie făcut în scopul de a detecta originea și dezvoltarea lui.

2. Detectarea corpului galben în locul rupt de folicul, precum și în lichidul din pelvis la femei. Prezența acestuia indică faptul că foliculul, s-a rupt, a eliberat ovulul și împreună cu lichidul a ieşit în abdomen. Dacă nu există lichid liber, înseamnă că procesul de luteinizare a foliculului a avut loc în interiorul ovarului. Corpul galben este și, ovulul poate aşa şi n-a ieşit în cavitatea abdominală. Astfel, concepția nu poate avea loc. Specialistul în ultrsunete trebuie să fie experimentat, ca să nu amestece lichidul cu orice altceva și chiar să-l observe.

3. Vizualizarea foliculului dominant. Ar trebui să fie de mărimea 18-24 mm.

4. În ceea ce privește progesteronul, atunci se colectează analiza în faza a doua a ciclului, cu o săptămână înainte de data estimată a menstruației sau cu o săptămână după ovulația estimată. Dacă progesteronul este peste normă sau pur și simplu normal, înseamnă că ovulația a avut loc.