Este foarte posibil să ai această întrebare, mai ales dacă ai adus pe lume un copil prin cezariană. Dacă în cazul nașterii naturale, recuperarea este mai rapidă, iar timpul pe care îl ai de așteptat până la o nouă sarcină mai scurt, după o intervenție chirurgicală majoră, așa cum este cezariana, trebuie să aștepți mai mult.

mamaplus

Medicii recomandă o perioadă de cel puțin 12 luni până la următoarea sarcină sau 2 ani între nașteri. Este foarte important ca organismul să se vindece pentru a putea fi mai puternic și mai sănătos, mai pregătit pentru a aduce, din nou, pe lume o noua viață.

De asemenea, corpul femeii după o sarcină și o naștere este „secătuit” de nutrienți. Există riscul unei anemii severe, cauzată de consumul mare de fier pe timpul sarcinii. Cu cât aștepți mai mult timp până la următoarea sarcină, cu atât scade riscul apariției complicațiilor cum ar fi ruptura uterină sau nașterea prematură.

Dacă totuși ai rămas însărcinată înainte de cele 12 luni recomandate, adresează-te medicului. În urma unui consult el îți va spune dacă organismul este pregătit pentru a susține și duce la termen o nouă sarcină.

Cu cât vârsta mamei este mai mică, cu atât riscurile scad. Vârsta problematică pentru obținerea unei noi sarcini după o naștere este cea de 40 de ani.

Se poate naște natural după o cezariană?
Multe dintre femeile care au adus pe lume un copil prin cezariană sunt interesate să afle dacă este posibilă o naștere vaginală după operație. Dacă până nu de mult medicii recomandau ca și cel de-al doilea copil să fie născut tot prin cezariană, pentru minimizarea riscurilor, în ultimii ani, medicii susțin și nașterea vaginală după o cezariană. Bineînțeles că recomandarea se face după un control amănunțit al gravidei și după evoluția sarcinii.
Cert este că se poate.

Sursa