Nu mai este nici un secret că alimentația influențează până și calitatea spermei. Pornind de la realitate, se știe că este nevoie de miliarde de spermatozoizi pentru a ajuta unul singur să ajungă la ou. Bărbații sănătoși ar trebui să aibă milioane de spermatozoizi, cât într-o linguriță, la o ejaculare.

Dacă aveți probleme în a rămâne însărcinată, șansele ca partenerul dvs să fie cel vinovat de acest lucru sunt de 30%. De aceea este important ca el să consume alimentele potrivite.

Ardei roșu, morcovi, fulgi de ovăz, caise uscate

Vitamina A pe care aceste alimente o conțin ajută la dezvoltarea de spermatozoizi sănătoși și îmbunătățește fertilitatea masculină. "Deficiența de vitamina A a fost legată la bărbați de fertilitatea scăzută din cauza spermatozoizilor lenți", scrie Heidi Murkoff în cartea sa What to Expect Before You’re Expecting. Pentru a crește cantitatea de spermă și mobilitatea spermatozoizilor, mâncați salată verde închis, broccoli, cartofi dulci, spanac și produse lactate îmbogățite cu vitamina A.

Sparanghel, mazăre, roșii gătite, căpșuni

Vitamina C din aceste alimente îmbunătățește motilitatea spermatozoizilor și viabilitatea lor (cât de repede și eficient înoată). Atât vitamina C cât și vitamina A se găsesc în aceleași alimente: varză, ardei roșu, cartofi dulci, legume și fructe galbene. Antioxidanții din aceste alimente ajută la creșterea cantității de spermă prin reducerea radicalilor liberi.

Curcanul, ouăle, fructele de mare, stridiile, semințele de dovleac

"Cantitățile inadecvate de zinc duc la un nivel scăzut de testosteron și diminuarea spermei", spune Heidi Murkoff. Zincul se găsește din belșug în carnea de vită, iaurt, fulgi de ovăz și porumb.

Legumele cu frunze verzi, avocado, fasolea, cerealele integrale

Asigurați-vă că asimilați o cantitate suficientă de acid folic, deoarece nivelul scăzut al acestuia poate duce la malformații congenitale. Sperma bărbaților cu nivel scăzut de acid folic are mai multe anomalii cromozomiale. Asigurați-vă că mâncați multe legume și fructe de culoare verde închis. Luați în calcul și suplimentele pe bază de acid folic. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la cantitatea, producția sau motilitatea spermei dvs, încercați un test la domiciliu care vă poate ajuta să depistați aceste probleme.

Somonul, sardinele, hamsiile, nucile

"DHA și alti acizi esențiali grași Omega-3 ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin la nivelul organelor genitale și la creșterea funcției sexuale", scrie Heidi Murkoff. "Sperma bărbaților fertili conține mai mulți acizi grași esențiali decât sperma bărbaților infertili." Alte alimente bogate în Omega-3 includ rucola, crabii, creveții, inul și carnea de pui. Pentru a creste cantitatea de spermă, consumați alimente care conțin Omega 3. Luați în considerare un supliment pentru creșterea fertilității masculine.

Suplimentele pentru spermă și vitaminele nu pot crește fertilitatea la toți bărbații - acest aspect depinzând de cauzele de infertilitate sau problemele de sănătate. Dar nici de stricat nu vă pot strica. Întotdeauna discutați cu medicul dvs sau cu specialistul în fertilitate despre suplimentele pentru producția de spermă, mai ales dacă luați și alte medicamente pe bază de rețetă.