Nu ar fi greu să ne dăm seama că suntem însărcinate, dacă uterul ar fi dotat cu lumini reflectorizante şi alarme care să înceapă să zbârnâie atunci când, în sfârşit, concepţia a avut loc! Din păcate, singurele simptome pe care le avem sunt legate doar de schimbările hormonale, care au loc în corpul nostru, iar aceste simptome pot fi destul de înșelătoare. Ba mai mult, când vine vorba de simptome precoce de sarcină, lucrurile sunt cu atât mai nesigure.

13 semne că eşti însărcinată! Nimeni nu atrage atenţia la numărul 9

Mai jos ai o listă de 15 simptome pe care le-ai putea avea atunci când rămâi însărcinată.

1. Întârzierea menstruaţiei

Unul din simptomele precoce de sarcină pe care le-ai putea observa este întârzierea menstruaţiei. Deşi aceasta este, de regulă, asociată cu sarcina, nu este exclus ca motivul întârzierii să fie altul. Spre exemplu, ar putea fi un nivel ridicat de stres, o boală gravă sau efectul secundar al unei operaţii chirurgicale. Pe de altă parte, este posibil să ai menstruaţie chiar şi în timpul sarcinii. Unele femei sângerează doar câteva luni sau pe tot parcursul sarcinii.

2. Greţuri şi vărsături

Un alt simptom precoce de sarcină foarte cunoscut sunt greţurile. Contrar credinţelor populare, ele nu apar doar dimineaţa, ci te pot surprinde în orice moment al zilei. Asigură-te că mănânci bine şi echilibrat. Ghimbirul este un remediu natural foarte bun pentru greaţă.

3. Sâni umflaţi şi dureroşi

Chiar de la începuturile sarcinii vei putea constata nişte schimbări ale sânilor, precum:

  • Sfârcurile devin foarte sensibile;
  • Sânii pot durea sau să aibă umflături;
  • Sfârcurile se pot închide la culoare;
  • Venele din zona sânilor pot deveni mai vizibile şi se pot mări;
  • Areolele se închid la culoare;
  • Micile umflături de pe areole (Tuberculii lui Montgomery) pot creşte sau se pot mări în dimensiuni.

4. Oboseala ca simptom precoce de sarcină

Când rămâi însărcinată, metabolismul tău trece la alt nivel, pentru a putea susţine atât corpul tău, cât şi pe al copilului în formare. Asta implică foarte multă muncă! Ai putea deveni într-atât de obosită încât să începi să dormi mai mult decât de obicei. Mai mult decât atât, nivelul ridicat de progesteron necesar în timpul sarcinii are efect de sedativ. Nu este de mirare că te simţi epuizată! Dacă simţi nevoia să te odihneşti sau să dormi, ascultă ce îţi dictează organismul.

13 semne că eşti însărcinată! Nimeni nu atrage atenţia la numărul 9

5. Urinare frecventă

Cam la o săptămână după concepere vei începe să mergi mai des la toaletă, numai ca să descoperi că urinezi des, dar puţin. Aceasta se întâmpla deoarece embrionul începe să secrete hormonul de sarcină hCG, care măreşte cantitatea de sânge din zona pelviană. De aici, vezica se irită, lăsând să se scurgă chiar şi cantităţi mici de urină. Chiar şi noaptea te poţi trezi pentru a urina mai des decât de obicei.

6. Crampele

Acest simptom precoce de sarcină poate fi, de asemenea, destul de stresant pentru viitorii părinţi, întrucât este simptom care ar putea anunţa şi pierderea sarcinii. Cu toate acestea, chiar atunci când nu eşti gravidă, uterul se contractă încontinuu. Când eşti însărcinată, fătul creşte şi împinge în pereţii uterului, provocând ca acesta să se contracte – lucru care este foarte normal.

7. Scurgeri uşoare de sânge

La aproximativ 8-10 zile de la ovulaţie (chiar înainte de momentul în care în mod normal ai avea menstruație) ai putea observa scurgeri uşoare de sânge, cauzate de implantarea embrionului în mucoasa uterului. Scurgerile sunt de obicei roz, şi nu roşii ca în timpul unei menstruaţii normale.

8. Constipaţie şi balonare

Când tocmai credeai că ai scăpat, nivelurile ridicate de hormoni au un efect asupra intestinelor tale, relaxându-le, pentru a crea mai mult spaţiu pentru copil, pe măsură ce uterul se extinde. Ca urmare, ai putea deveni constipată. Din fericire, există remedii disponibile în farmacii, aşa că discută cu medicul tău şi găsiți împreună o soluție.

13 semne că eşti însărcinată! Nimeni nu atrage atenţia la numărul 9

9. Miros fin

Nu, nu este doar pentru că partenerul tău nu şi-a schimbat încă şosetele – sarcina poate intensifica mirosul! Mirosurile care nu te-au deranjat înainte ar putea deveni insuportabile acum, provocându-ţi greaţă. Produsele alimentare şi mirosul mâncărurilor gătite sunt, de obicei, cele care îţi pun nasul în alertă. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferită, iar ţie este posibil să nu îţi placă tot felul de mirosuri, pe care altele le-ar putea suporta.

10. Congestia nazală şi răceli

Un făt este foarte inteligent, chiar şi la o vârstă fragedă. Într-o sarcină sănătoasă, sistemul imunitar este împiedicat să atace şi să respingă fătul, așa cum ar face-o cu un obiect străin. Puterea aceasta este dată de hormonii şi anticorpii produşi de făt. Anticorpii contribuie, de asemenea, la creşterea şi dezvoltarea placentei. Ca urmare a acestor modificări hormonale ale sistemului tău imunitar, ai putea deveni mai sensibilă și predispusă la răceli şi gripe. Congestiile nazale sunt şi ele foarte frecvente în timpul sarcinii, datorită efectelor hormonilor asupra căilor respiratorii.

11. Coşuri şi acnee

Te-ar putea surprinde să descoperi că, deşi nu ai de obicei coşuri sau acnee, ai putea să te trezești cu aceste probleme la începutul sarcinii – pentru că se numără printre simptomele precoce de sarcină. Tenul, însă, ţi se va repara imediat ce nivelurile de hormoni ţi se vor regla. Cel mai bine ar fi să aştepţi să treacă de la sine, fără a stoarce coşurile, întrucât pot lăsa cicatrici şi/sau împrăştia bacteriile.

13 semne că eşti însărcinată! Nimeni nu atrage atenţia la numărul 9

12: Pofte şi modificările gustului

Creşterea nivelului de hormoni din sânge se poate reflecta în salivă. Este posibil să simţi un gust metalic în gură, care să îţi altereze gustul alimentelor. Unele femei nu mănâncă carne, pe când altele se strâmbă de la gustul pastei de dinţi! Dacă ai o poftă anume, nu este nimic în neregulă în a ţi-o satisface. Iar în cazul în care simţi nevoia de alimente bogate în grăsimi sau alimente cu valoare nutritivă mică, încearcă să găseşti un înlocuitor.

13. Schimbarea culorii vaginului

Din cauza nivelului crescut al circulaţiei sângelui în regiunea pelviană, vaginul tău ar putea părea mai purpuriu decât în mod normal.

Sursa