Fiecare femeie, care urmează să nască pentru prima dată, se teme foarte mult de durerile nașterii. Merită oare? Vom încerca să răspundem la toate întrebările viitoarelor mămici.

Tot ce trebuie să știe viitoarea mamă despre durerile nașterii

Putem oare solicita medicului ca nașterea să decurgă sub anestezie generală sau locală, chiar dacă nu există indicații de ordin medical în acest sens?

Evident, dacă veți insista să nașteți prin operație cezariană sub anestezie generală, cel mai probabil, medicul va fi de acord pentru că acesta este un drept al dumneavoastră. Însă, trebuie să conștientizați faptul că anestezia generală este o stare nefirească a unui somn artificial cu pierderea totală sau parțială a conștiinței. Această metodă nu este potrivită pentru a scăpa de durere doar din cauza temerilor pe care le aveți și în timpul nașterii fiziologice care decurge normal. În locul medicului dumneavoastră, v-aș sfătui să scăpați de frică, să treceți o pregătire profilactică psihologică pentru naștere, să discutați cu un psiholog. Vă puteți înțelege din timp cu medicul că în cazul apariției unor dureri insuportabile el vă va administra anestezice. Însă, nu este cazul să faceți acest lucru din timp fără a fi necesar.

Toate femeile trec prin durerile nașterii? Cum pot fi ele depășite?

Practic toate femeile trec prin durerile nașterii, însă, totul este foarte individual. De foarte multe ori, durerile nașterii se intensifică din cauza neînțelegerii proceselor care au loc în organismul femeii în acest moment responsabil. De aceea, dacă doriți ca nașterea să fie mai puțin dureroasă, încercați să aflați cât mai multe despre acest eveniment important din viața dumneavoastră, fiți pregătită pentru această încercare nu doar din punct de vedere fizic dar și moral. Durerea poate fi atenuată prin astfel de metode cum ar fi căldura, apa, masajul, pozele confortabile.

Tot ce trebuie să știe viitoarea mamă despre durerile nașterii

Este adevărat că nașterea în apă este mai puțin dureroasă și decurge mai ușor?

O cadă cu apă caldă sau un duș, într-adevăr, atenuează intensitatea durerilor în timpul contracțiilor, vă ajută să vă relaxați, să vă odihniți. Însă, aceste metode pot fi aplicate doar în cazul în care nu există contraindicații și dacă aceste condiții există în maternitatea în care nașteți. După scurgerea lichidului amniotic nu mai aveți voie să stați în cadă pentru că apare riscul de infecție la naștere.

Merită frecventate cursurile de yoga pentru gravide. Poate oare acest lucru să înlesnească procesul de naștere?

Da. Însă, nu toate pozele pot fi benefice. Ridicarea ambelor picioare, reținerea respirației, încordarea considerabilă a mușchilor abdomenului și aplecările considerabile pe spate, pot chiar să dăuneze. În ultimul trimestru de sarcină, pregătiți-vă pentru naștere, realizând exerciții de relaxare cu suport.

Tot ce trebuie să știe viitoarea mamă despre durerile nașterii

Care este pragul de durere? Cum se determină dacă este mare sau mic?

Pragul de durere este nivelul iritabilității sistemului nervos și care generează durerea la om. Pragul de durere este individual: unul și același nivel al iritabilității se poate manifesta ca și durere nesemnificativă sau ca una foarte puternică de la caz la caz. Medicii pot afla din ce categorie face parte un om sau altul cu ajutorul unui aparat special de măsurare a intensității durerii – algeziometru. Treptat, se majorează intensitatea curentului electric, intensitatea tensiunii sau se încălzește o porțiune de piele, în același timp, aparatul înregistrează puterea iritabilității care generează durerea, deocamdată foarte nesemnificativă. Asta e ceea ce se numește pragul durerii. După aceasta, senzațiile neplăcute vor spori în intensitate (până când că ține răbdarea). Investigarea la acest aparat necesită de la pacient bărbăție și răbdare, însă, în policlinicile noastre nu există deocamdată un astfel de aparat. Nici nu este cazul să vă faceți probleme în legătură cu asta. Fiecare om care a fost măcar o dată la stomatolog, și-a făcut un cucui sau a uns cu iod o zgârietură poate spune cu certitudine din ce categorie face parte.