mamaplus

Stopul cardio-respirator în cezariană. Care sunt principalele riscuri pentru mamă și făt

0
//
05.09.2019

Printre evenimentele neașteptate ce pot interveni într-o operație de cezariană se află și stopul cardio-respirator. Acesta nu este un fenomen des întâlnit, dar poate avea consecințe grave. Să aflăm care sunt motivele ce l-ar putea declanșa și ce se poate face dacă are loc la naștere.

mamaplus

Conform experților din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, apariția unui stop cardio-respirator în cadrul unei operații de cezariană este un eveniment întâlnit la 1 din aproximativ 12.000 de nașteri, o rată aproape dublă față de cea vehiculată în deceniile anterioare în publicațiile medicale de specialitate.

Cu toate acestea, în ultimul deceniu s-a constatat o reducere a decesului mamei din această cauză. Explicația pentru acest progres este legată, în primul rând, de îmbunătățirea manevrelor de resuscitare din timpul intervenției chirurgicale.

Printre cele mai cunoscute motive ce ar putea provoca un stop cardio-respirator în timpul unei cezariene se numără:

  • Sângerarea excesivă. La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că aproape 24% dintre decesele mamelor, la naștere, este cauzată de pierderea semnificativă de sânge. Dacă se întâmplă așa ceva, sângerarea poate să determine apariția hipotensiunii, urmată de intrarea în stop cardiac.
     
  • Existența preeclampsiei în timpul sarcinii. Această afecțiune se referă la prezența tensiunii arteriale ridicate, însoțite și de alte simptome, precum: edemul mâinilor și picioarelor, dureri puternice de cap, grețuri, amețeli, convulsii. Lăsată netratată, ea poate fi foarte riscantă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
     
  • Embolismul lichidului amniotic. Presupune pătrunderea lichidului amniotic, a celulelor fetale și a diferitelor resturi fetale în circulația sanguină maternă. Manifestările după care poate fi recunoscut sunt: apariția dificultăților respiratorii, hipotensiune, urmate de colapsul cardiovascular.

Care pot fi consecințele unui stop cardiac în timpul unei cezariene

Pe lângă potențialul fatal pe care-l are pentru mamă, stopul cardiac poate să-l pună în pericol și pe bebeluș. Dacă se ajunge la așa ceva, specialiștii insistă asupra următorului demers: bebelușul trebuie scos în primele 5 minute de la intrarea mamei în stop cardio-respirator, astfel încât să se evite cât mai mult apariția unor probleme neurologice.

Sursa