Cât este de importantă curățarea bebelușului, vaccinarea sau măsurarea lui imediat după naștere? Va exista timp și pentru aceste practici de rutină, dar prima oră după naștere este sacră pentru copil și mamă. Nimic nu este mai important decât momentul contactului „piele pe piele”.

 

„Contactul piele pe piele între mamă și bebelușul ei stabilizează respirația și oxigenarea copilului, menține nivelul de glucoză din sânge, stabilizează tensiunea arterială, reduce hormonii de stres, îl face să nu mai plângă, promovează inițierea precoce a alăptării și mențne temperatura, reducând riscul de hipotermie”, explică dr. Constanza Soto Conti, medic la maternitatea „Ramón Sardá” din Argentina.

Importanța contactului timpuriu

Primele 60 până la 90 de minute după naștere sunt mult mai importante decât se crede. Este o perioadă deosebit de sensibilă în care contactul timpuriu între mamă și copil are efecte pozitive atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

În acele momente se stabilește ceea ce este cunoscut ca o amprentă afectivă, care favorizează legătura dintre cei doi și momentul alăptării. Alăptatul în prima oră a vieții, este esențial pentru perioada care va urma.

În timpul nașterii și două ore după, hormonii mamei și ai copilului creează o sinergie. Mama are o secreție semnificativă de oxitocină, iar bebelușul este deosebit de receptiv. Atât de mult încât, dacă micuțul este lăsat gol pe pieptul mamei, acesta se va ghida după miros pentru a găsi sânul și a se hrăni.

Un moment sacru pentru a face cunoștință

Este o stare de conștientizare liniștită, de a face cunoștință, de contact, de miros și atingere care nu ar trebui să fie întreruptă de niciun fel de intervenții, din partea nimănui.

Procedurile de rutină, cum ar fi primele vaccinuri, măsurătorile și curățarea bebelușului, pot fi făcute și în timpul alăptării, și pot chiar să aștepte până la două ore după naștere. Mirosul nou-născutului produce, de asemenea, o amprentă asupra creierului mamei.

Efecte pe termen lung

Efectele acestui contact în primele ore ale vieții au efecte pozitive pe termen lung. Favorizează relația afectivă, autoreglementarea copilului, cel puțin în primul an de viață.

„Aceste prime minute reprezintă o perioadă sensibilă în timpul căreia un contact strâns între mama și nou-născutul sănătos poate avea efecte pe termen lung foarte pozitive, cum ar fi o mai mare siguranță și o toleranță mai bună la suferința de separare”, a precizat dr. Conti.

Sursa