Dimensiunile bazinului femeii joacă un rol semnificativ în procesul nașterii naturale, fără a mai aminti că, în unele cazuri, ele reprezintă o indicație pentru cezariană. Vom încerca în continuare să înțelegem problemele pe care le pune și ce înseamnă, de fapt, „bazinul îngust”.

Pericolele reale și inventate ale bazinului îngust

Dimensiunile bazinului femeii

Atunci când gravida este luată în evidență la policlinică, moașa efectuează măsurări ale bazinului femeii, ale căror rezultate sunt înscrise obligatoriu în cartela medicală. Mai jos sunt prezentate dimensiunile de bază și indicatorii lor considerați normali:

  • Distanța dintre spinele iliace supero-anterioare (distantiaspinarum (d.sp) – 25-26 cm.
  • Distanța dintre cele mai îndepărtate puncte ale crestelor iliace (distantiacristarum (d.sr.) – 28-29 cm.
  • Distanța dintre cele două trohantere (distantiatrochanterica (d.tr.) – 31-32 cm.
  • Distanța dintre simfiza pubiană și fosa sacrală (conjugataexterna (c. ext.) – 20-21 cm.

Dimensiunile prezentate permit să ne dăm seama despre construcția normală a oaselor bazinului și joacă un rol important în determinarea metodei de naștere, deoarece orice abateri de la normă pot provoca probleme în timpul travaliului. În caz de necesitate, se efectuează și măsurări ale unui șir de alți parametri.

Când putem vorbi despre bazin îngust

În obstetrică există două noțiuni principiale – „bazin anatomic îngust” și „bazin clinic îngust”. După efectuarea măsurilor principalelor dimensiuni ale bazinului femeii, medicii pot evalua construcția lui anatomică. Dacă cel puțin unul dintre indicatori are o abatere de la normă mai mare de 2 cm, vorbim despre „bazin anatomic îngust”.

Există multe variante de construcție a unui bazin îngust. Poate fi vorba despre toate dimensiunile reduse, iar un astfel de bazin este numit „îngustat după toți parametrii”. Dar există cazuri în care doar anumite dimensiuni sunt mai mici decât norma. De exemplu, în cazul dimensiunilor transversale mici, se vorbește despre bazin îngustat pe transversală. Toate posibilele variante ale construcției bazinului femeii prezintă interes pentru profesioniști. Femeii nu îi rămâne decât să accepte particularitățile constructive și să nu se teamă să se intereseze despre tactica și planurile medicului pentru naștere. În orice caz, nici femeia, dar nici altcineva, nu poate influența asupra construcției oaselor bazinului – așa a făcut-o mama-natură.

Pericolele reale și inventate ale bazinului îngust

Cât de necesară este cezariana în caz de bazin îngust

De fapt, abaterile observate în cazul uneia sau două dimensiuni ale indicatorilor normali ai bazinului femeii nu reprezintă indicații pentru cezariană. Această problemă, în fiecare caz concret, se soluționează absolut individual. Însă există câteva situații când indicația pentru cezariană în caz de bazin anatomic îngust sunt strict determinate:

• îngustarea semnificativă a dimensiunilor bazinului (se întâlnește destul de rar);

• îngustarea oaselor bazinului în combinație cu un făt mare;

• neoformațiunile osoase sau alte deformații care împiedică trecerea capului copilului prin canalul de naștere;

• rupturi ale simfizei pubiene în timpul nașterilor precedente;

• îngustarea dimensiunilor bazinului în combinație cu cicatrici pe uter cauzate de cezarienele anterioare.

Bazinul clinic îngust

Bazinul clinic îngust reprezintă o necorespundere dintre dimensiunile bazinului și capului fătului. O astfel de situație apare doar în timpul nașterii. Acest diagnostic se pune întotdeauna în timpul travaliului și necesită cezariană de urgență.

În cazul prezenței factorilor de risc (îngustarea dimensiunilor bazinului, făt mare), în timpul nașterii se efectuează evaluarea funcțională a bazinului. Din păcate, dimensiunile normale ale bazinului nu exclud apariția unei astfel de situații. În cazul în care în timpul nașterii trecerea capului copilului prin canalul de naștere nu mai este posibilă, se pune diagnosticul de „bazin clinic îngust” și se efectuează cezariana de urgență.

În orice situație, pentru un final fericit al nașterii, trebuie să aveți încredere în medic și în opinia lui medicală. Și asta, pentru că scopul principal al personalului medical este păstrarea sănătății viitoarei mămici și nașterea unui copil sănătos!

Pericolele reale și inventate ale bazinului îngust

Sursa