Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit

-
//
20.05.2015

Cu cât mai mult se apropie momentul nașterii, cu atât mai mult viitoarele mămici se interesează de tot ce ține de acest eveniment unic și frumos din viața lor. Pe lângă lucrurile obișnuite din bagajul pentru maternitate, viitoarele mămici trebuie să aibă grijă să găsescă un locușor și pentru niște bani, pentru ulterioarele cheltuieli pe care le implică nașterea.

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit

Astăzi, întrebări precum: unde să nasc? Ce medic să asiste nașterea? Cum să fac să am condiții mai bune la naștere? Cât vor costa toate acestea? Au devenit atât de populare, încât nu mai miră pe nimeni. S-a ajuns să se vorbescă despre aceste aspecte atât de deschis și de liber, încât am și uitat că, conform legislației, în Republica Moldova această procedură este gratuită! Cât de real este totuși să naști gratuit la noi în țară, vă spunem în articolul care urmează.

Să începem cu legislația în vigoare. Femeile însărcinate fac parte din categoria persoanelor asigurate, ceea ce înseamnă că toate costurile analizelor din timpul sarcinii, medicamentele, controalele medicale și nașterea sunt acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Chiar dacă, gravida nu are asigurare medicală, ea primește această asigurare gratuit atunci când este luată la evidență la policlinica de sector, unde va trece investigațiile medicale și va da toate analizele fără să achite nimic. Așadar, având la mână cartela medicală semnată și îndeplinită de către medicul de familie, gravida poate fi sigură că va avea parte de un loc în maternitate, și va naște fără să scoată vreun ban din buzunar. 

Noi am încercat să aflăm cum funcționează aceste legi în realitate, de aceea am hotărât să facem un mic experiment. Fără a ne prezenta ca fiind jurnaliști, am telefonat la trei spitale de stat (IMSP Institutul Mamei şi Copilului Centrul Perinatal Municipal, Maternitatea municipală nr.2) și am întrebat cât va costa nașterea?

Apelând fiecare instituție în parte, am primit aproape același răspuns: toate serviciile sunt gratuite, dar, pentru o taxă suplimentară putem solicita un salon cu mai multe comodități, sau, de exemplu, un bazin pentru nașterea în apă, dar, totuși, "pachetul standard" este gratuit. Atunci cum se face că nimeni nu cere niciun ban de la gravide, și, totuși, când se pomenesc în maternitate, acestea sunt nevoite să suporte unele costuri?

Răspunsul este foarte simplu, problema ține atât de sistem cât și de psihologie. Așa s-a întâmplat între timp, că personalul medical din instituțiile de stat, și-a pierdut pe undeva gradul de afecțiune pe care trebuie să îl manifeste față de pacienți. Astfel, multe dintre gravide sunt gata să achite în plus, ca să se asigure că nu vor fi în niciun fel neglijate. Așa cum nașterea este un proces destul de complex și foarte important în viața unei femei, fiecare gravidă își dorește să fie cât mai bine tratată în această perioadă.

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit

Nimeni nu neagă faptul că, obstreticienii și moașele se vor ocupa de gravidă în mod corespunzător, fără să fie plătiți în plus, dar nu există nicio siguranță. Tocmai de aceea viitoarele mămici „cumpără” un pic mai multă atenție. În al doilea rând, am fost obișnuiți să alegem. Atunci când o gravidă merge și se înțelege cu un anume medic să-i asiste nașterea, deși, acest lucru este neoficial, ea face o alegere conștientă, ea alege cine îi va fi alături în timpul nașterii. Folosindu-se de serviciile gratuite pe care le oferă statul, gravida nu alege, ea urmează să nască cu personalul de gardă, ceea ce nu înseamnă că este un lucru rău, or, la maternitate, de gardă, poate fi unul din cei mai buni specialiști.

Totuși pentru viitoarea mămică este foarte importantă atmosfera din timpul nașterii, sexul medicului, stilul lui de comunicare, de aceea ea vrea să hotărască cui anume să se încredințeze. Din cele expuse mai sus, putem conchide că, plata pentru naștere este un capriciu al gravidelor și nu un fapt impus de sistem.Puteți să spuneți că medicii nu au voie să primească acești bani din partea pacienților și veți avea dreptate, dar aceasta este o altă temă de discuție.

Faptul că medicii primesc acești bani, poate fi justificat prin salariile foarte mici pe care le primesc specialiștii care răspund de viața fiecărei gravide dar și a bebelușului care vine pe lume. Se mai pot găsi alții care vor spune că noi înșine ne alegem profesia, de aceea nu e corect să ne plângem mai apoi de salarii.În tot cazul discuțiile pe marginea acestui subiect pot fi infinite și cu siguranță nu vor avea o concluzie general-valabilă.

Unii pacienți vor afirma că este mai bine să plătești și să ai posibilitatea să-ți suni medicul „tău” la orice oră, alții vor susține că anume acest fapt îi defavorizează pe cei care nu au posibilitatea să plătească și tot așa mai departe. În aceste discuții nu există nimeni care să aibă dreptate, și din păcate, la momentul actual sistemul lucrează anume după acest principiu.

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit

Cu toate acestea, însă, nu putem afirma că a naște în Moldova fără să achiți nimic în plus, este un mit. În nicio maternitate din RM nu vi se va cere bani și nimeni nu va refuza să primescă nașterea înainte să i se achite ceva.

Țineți minte: în orice maternitate activează specialiști care au dat  jurământul lui Hipocrate, și care sunt interesați ca nașterea să decurgă fără complicații.

Pentru ca afirmațiile noastre să fie argumentate, am rugat câteva mămici care au mers pe mâna sistemului și au născut fără taxe suplimentare, să ne răspundă la câteva întrebări și să ne povestească cum a decurs această experiență.

Irina, fiica ei are acum 3,5 ani

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit Irina, unde ați născut și cum a decurs întreg procesul?

Am născut la Institutul Mamei și Copilului în decembrie 2011. Pot să vă spun că a început totul pe o notă nu chiar pozitivă. Apele s-au rupt în jurul orei 00.00, iar salvarea a ajuns în aproximativ 10 minute. La maternitate am așteptat cam 30 de minute în fața camerei de gardă, care era încuiată, până când medicul de la ambulanță a reușit să trezească personalul care dormea. Eram îmbrăcată numai într-o rochiță și cu picioarele goale în cizme. Cu toate acestea acest medic mă întreba mereu cum mă simt, reușind până la urmă să fim lăsați să intrăm.

Chiar din prima clipă, medicul de gardă, care era femeie, nu mi-a plăcut deloc. Prima dată m-a consultat la intrare și mi-a zis să o chem atunci când voi simți dorința de a împinge.

Periodic eram vizitată de moașă care verifica bătăile inimii la făt. Aproape de 5.00 dimineața mi-am mai vazut o dată medicul, după ce timp de vreo 30 de minute, moașa a încercat să dea de ea.După ce m-a consultat încă o dată, mi-a zis că inventez, și că ea doarme în salonul de alături, așa că, aude totul. Aproape de 7.00, au început contracțiile, în sala de naștere au dat buzna stagiari și alți medici, iar medicul care m-a primit, din nou, nu era de găsit.

În tot acest timp, moașa mă încuraja îmi dădea sfaturi și mă compătimea. După ce am născut, eu însămi am vrut să las ceva, în semn de mulțumire moașei și asistentei medicale, care cu adevărat m-au ajutat.

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit Doar la naștere ați avut parte de astfel de momente sau și mai apoi v-ați confruntat cu neglijență din partea medicilor?

În zilele următoare am fost deranjată de faptul că de fiecare dată când micuța mea plângea, mai ales noapte,  asistenta de gardă intra, îmi făcea reproșuri, și mă întreba vădit nemulțumită, de ce fetița plânge?

O altă asistentă de gardă, pe lângă faptul că vindea în timpul serviciului tot felul de chestii, de la perne pentru copii până la sutiene, și-a permis să-și ia copilul în tura de noapte.

În timpul verificărilor, copilul intra împreună cu mama prin saloanele unde se aflau nou-născuții.

Am mai fost deranjată de atitudinea ginecologului, o domnișoară tânără, care mi-a luat cartela și mi-a zis că nu mă externează până nu intru la ea în cabinet. Ce aveam să fac? Am intrat, ne-am uitat una la alta preț de 5 minute, și nemulțumită oarecum, mi-a întors cartela.

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit De ce nu v-ați înțeles cu vreun medic din timp?

Deoarece în Chișinău medicina este la un nivel satisfăcător, am hotarât să nu mă înțeleg cu nimeni, crezând că, chiar și așa, totul va decurge normal. Nu regret deloc că am luat această decizie. Eram sigură că mă aflu într-o instituție medicală destul de solidă, și, în caz dacă se întâmplă ceva, eu și bebelușul meu, vom fi pe mâini bune.

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit Nu v-au speriat istorioarele prietenelor despre faptul că fără bani, nimeni nu vă va lua în considerare?

Nu pot să zic că m-au speriat, dar, în internet era multă informație despre lăcomia personalului medical din maternități. Nici asta nu m-a speriat, că doar nu toate femeile nasc pe bani în orașul nostru.

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit Pentru a doua oară v-ați înțelege cu cineva din timp sau nu?

Data viitoare va depinde de cum va decurge sarcina, deoarece anii oricum își spun cuvântul. Poate, dacă mi s-ar spune că există careva complicații care pot afecta nașterea, aș fi de acord pentru o astfel de înțelegere. 

Tatiana, fiica ei are acum 1 an

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit Tatiana, unde ați născut și cum a decurs întreg procesul?

Am născut la Maternitatea Nr.1 în 2014. Am fost internată cu câteva zile înainte de naștere. Eram în a 41-a săptămână de sarcină, iar nașterea nu survenea și de aceea am hotărât să mă aflu sub supravegherea medicilor. Nu am chemat ambulanța. Până la spital am luat un taxi împreună cu soțul. Am fost plasată la etajul trei, al blocului cu trei etaje. Am fost întâlnită destul de bine. După ce mi-am lăsat lucrurile în salon, am făcut cardiotocografia care ne-a arătat că fătul era bine.

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit De ce nu v-ați înțeles cu vreun medic din timp?

În primul rând din motive financiare. Împreună cu soțul am hotarât să nu facem vreo înțelegere individuală cu un medic sau altul, deoarece nu are sens să plătim pentru un serviciu care la noi în țară se oferă gratuit.

Eram siguri însă, că personalul medical, chiar și fără bani, va avea grijă de mine și de bebelușul meu. Așa a și fost, nimeni nu ne-a cerut niciun ban, și toți s-au comportat foarte frumos cu noi.

La naștere am fost asistată de moașă și ginecolog. Nașterea a decurs foarte repede și fără complicații, iar fetița mea s-a născut după 4 ore de la ruperea apelor. Copilul s-a născut sănătos și mi-am ținut fetița în brațe imediat.

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit Nu v-au speriat istorioarele prietenelor despre faptul că fără bani, nimeni nu vă va lua în considerare?

Nu, nimeni nu a încercat să mă sperie. Am citit pe mai multe forumuri, unde femeile care nu au plătit niciun ban pentru naștere, povesteau cât de bine au fost tratate. Aceste păreri îmi dădeau încredere că totul va fi bine. Deși, trebuie să menționez, că în internet erau decrise și altfel de situații, dar împreună cu soțul, nu știu de ce, eram siguri, că totul va decurge normal și nu vom întâmpina asemenea probleme. Așa a și fost de fapt.

Nașterea în Moldova, gratuită sau nu prea? Părerea mămicilor care au ales să nască gratuit Pentru a doua oară v-ați înțelege cu cineva din timp sau nu?

Dacă m-aș hotărî să nasc a doua oară, cu siguranță nu m-aș înțelege cu nimeni, mai ales că am deja o experiență pozitivă.