Care opțiune este mai sigură pentru mamă și pentru copil?

Astăzi, o mulțime de cupluri apelează la fertilizare in vitro (FIV), care este o soluție perfectă pentru cei care se confruntă cu problema infertilității. Dar care este cea mai bună și sigură metodă de a naște pentru mamele care au apelat la FIV: nașterea naturală sau cezariana?

Nașterea după FIV:  Cezariană sau naturală

Ce factori influiențează asupra nașterii în cazul FIV?

Condiția fizică a mamei

  • Dacă femeia a rămas gravidă după vârsta de 30 de ani, cel mai probabil, acesteia îi va fi recomadată cezariana, deoarece la această vârstă apar o serie de probleme endocrine, imunitare și alte probleme de sănătate.
  • Dacă femeia suferă de infertilitate și cuplul nu a putut concepe un copil timp de 5 ani, sau mai mult, după FIV, cel mai probabil că va fi recomandată nașterea prin cezariană.
  • Dacă mama a suferit anterior de o boală cronică, medicii îi vor recomanda cezariana.
  • Dacă sarcina a decurs cu probleme, în special, a existat riscul de avort spontan, de asemenea va fi recomandată cezariana.
  • Dacă femeia însărcinată se confruntă cu așa-numita preeclampsie (tensiune arterială crescută și edem), acesta este un semn că nașterea trebuie să recurgă prin cezariană.
  • Dacă este o sarcină multiplă (gemeni sau tripleți), este recomandată de asemenea, cezariana deoarece este foarte dificil să se nască natural câțiva copii (în special concepuți prin FIV).

Condiția psihologică a mamei

Deseori se întâmplă ca o gravidă prin FIV să fie nepregătită pentru nașterea naturală. Acest lucru se întâmplă mai ales după vârsta de 30 de ani, când o femeie are deja anumite obiceiuri și un ritm al vieții bine organizat, deoarece în aceste condiții viitoarei mame îi este mult mai greu să se reprogrameze psihologic. În plus, experiența acumulată și pregătirea intensă pentru acest pas, comparativ cu mamele tinere, le induce frică de nașterea naturală mai mare, sau chiar stări de panică.

În principiu, această problemă poate fi rezolvată prin participarea la cursuri speciale pentru viitorii părinți sau chiar prin consultări individuale cu un psiholog. Dar dacă acest lucru nu ajută, panica în timpul travaliului natural, va agrava procesul și poate deveni chiar periculos pentru sănătatea mamei și a copilului. Prin urmare, astfel de mame este mai bine să recurgă la cezariană.

Condiția fizică a copilului

Dacă dezvoltarea intrauterină a copilului are loc cu probleme, iar analizele și investigațiile medicale (care, apropo, în cazul FIV trebuie să aibă loc mai frecvent) arată careva abateri de la normă, atunci cezariana este singura opțiune.

Nașterea după FIV:  Cezariană sau naturală

Cum trebuie să vă pregătiți pentru naștere după FIV?

Așa cum am menționat, după FIV, mama trebuie să facă la timp toate testele și analizele medicale, recomandate de ginecolog. Începând cu săptămâna a 37-a, gravida trebuie să se interneze la maternitatea unde va naște și unde va trebui să facă:  

USG pentru a determina poziția copilului și dacă există vreo patologie a dezvoltării fătului, precum și cantitatea de lichid amniotic;

CTG (cardiotocografia), pentru a determina dacă există hipoxie sau alte boli de inimă a fătului.

Ce se întâmplă după naștere?

Dezvoltarea postnatală a copiilor concepuți prin FIV nu este diferită de cea a copiilor concepuți natural.

Lactația la mamele după FIV, de asemenea, apare în mod normal (în cazul în care nu există alte probleme, de exemplu, endocrine).

Dacă vă decideți să faceți FIV, uitați de toate temerile și bucurați-vă de bucuria pe care a făcut-o posibilă medicina.

Nașterea după FIV:  Cezariană sau naturală