mamaplus

Mamele care așteaptă cel de-al doilea copil tind să intre mai repede în travaliu, înainte de termenul stabilit

-
//
19.02.2020

Ai trecut de nașterea primului tău copil și probabil simți că ești mai încrezătoare în tine și în rolul tău de mamă, mai ales că acum știi pașii de bază prin care ai trecut, ce ai simțit, ce amprentă ți-a lăsat întreaga ta experiență. Dacă te gândești la următorul frățior sau la viitoarea surioară ori se poate ca în acest moment să fii deja gravidă - Felicitări! – atunci va trebui să afli cum va fi travaliul celei de-a doua sarcini și ce este diferit față de prima experiență.

Potrivit medicului obstetrician-ginecolog, dr. Mai Hoang, de la centrul medical „Memorial Care” din California, diferența constă în faptul că cel de-al doilea travaliu va fi mai scurt. Totodată este posibil ca cel de-al doilea copil să nu necesite o presiune (la expulzie) la naștere la fel de mare ca în cazul primului copil, iar asta este o veste bună pentru mamele care cred că procesul de împingere a copilului este unul copleșitor și foarte obositor.

În plus, mamele care așteaptă cel de-al doilea copil tind să intre mai repede în travaliu, de obicei înainte de termenul stabilit. Deși aceste experiențe sunt generalizări, totuși nașterea celui de-al doilea copil variază de la o persoană la alta. Este important de reținut că viitorul bebeluș va vedea lumina zilei mai repede decât a fost în cazul primului copil.

Cu alte cuvinte, nu doar travaliul va fi mai ușor și mai rapid, ci și nașterea va fi mai devreme.

„Am fost surprinsă când cel de-al doilea copil a venit cu șase săptămâni mai devreme decât în cazul primului meu bebeluș care apăruse la 41 de săptămâni. Într-o noapte mi se rupsese apa, am apucat să-mi iau ceva pe mine și am ajuns imediat la spital”, povestește Laura, o mămică a doi copii.

În general, travaliul durează până la 20 de ore pentru prima sarcină, opt dintre ele fiind petrecute în travaliul activ. În a doua sarcină, travaliul poate dura aproape opt ore, dintre care cinci sunt ale travaliului activ.

În cazul primei sarcini, sfatul medicilor este ca viioarea mămică să amâne cât mai mult timp travaliul acasă până când contracțiile vor deveni regulate. Însă, în cazul celui de-al doilea copil, femeile sunt sfătuite să meargă la spital cât mai devreme din simplul fapt că lucrurile se pot desfășura mult mai rapid.

Pe de altă parte, poziționarea bebelușului pentru a se pregăti să iasă spre canalul de naștere nu se va întâmpla atât de repede de această dată. În timpul primei sarcini, probabil că acest proces a început cu câteva zile sau poate chiar cu câteva săptămâni înainte de ziua nașterii. Există și nașteri în care căpșorul bebelușului se poziționează spre cervix exact atunci când gravida intră în travaliu, conform medicului obstetrician-ginecolog de la centrul „Memorial Care”.

„După prima naștere, corpul mamei își revine mai repede la forma inițială, cel mai probabil între primele patru și șase săptămâni. Pentru sarcinile viitoare, corpului îi poate lua mai mult timp până să-și revină”, explică medicul obstetrician-ginecolog, dr. Heather Bartos, din cadrul unei maternități din Texas.

A doua oară, te poți confrunta mai repede cu hemoroizi și cu varice și, tot în a doua sarcina, vei putea simți mișcările din burtică mai devreme.