Deși în Moldova nașterile la domiciliu sunt considerate ilegale, multe femei decid să-și aducă pe lume pruncii anume în condiții de casă. Motivul de bază ar fi frica față de medici, spitale sau o anumită intervenție din timpul nașterii. Ei bine, pentru adeptele nașterilor la domiciliu, în Maternitatea nr.2 din Chișinău a apărut primul salon de naștere care seamănă leit cu un cămin familial.

Într-o maternitate din Chișinău poți să naști ”ca acasă”

Proiectul se numește ”Naștere în maternitate ca la domiciliu” și a fost implementat la inițiativa Școlii de Maternitate Conștientă, după modelul centrelor și hotelurilor perinatologice europene. Autorul proiectului este fondatorul Școlii ”Maternitate Conștientă”, Ecaterina Michitenco.

”În luna martie a acestui an am fost la Amsterdam, unde am avut ocazia să vizitez maternitățile, centrele perinatologice și hotelurile destinate în acest sens din Olanda. Atunci când am vazut în ce condiții nasc femeile de acolo, mi-a apărut ideea să fac ceva asemănător și în Moldova, pentru că mamele de la noi sunt demne de asemenea condiții. Succesul nașterii naturale se datorează, inclusiv persoanelor și locului în care femeia naște”, a povestit Ecaterina Michitenco pe blogul său.

Acest salon seamănă izbitor de mult cu o cameră obișnuită. În locul fotoliului ginecologic a fost amenajat un pat. Echipamentul medical este ascuns după draperii. În salon găsim și o baie, astfel încât în perioada travaliului gravida să poată sta în apă. Draperiile de pe geamuri creează o atmosferă intimă și relaxantă.

Într-o maternitate din Chișinău poți să naști ”ca acasă”

Camera a fost gândită pentru a respecta trei principii de bază, promovate de renumitul obstetrician francez, Michel Odent: cald, înutneric și liniște. Toate aceste principii au fost respectate pentru a crea atmosfera ”de acasă” într-un spital din Chișinău.

„Este bine ca o femeie să nască în condiții cât mai asemănătoare cu cele de acasă, dar la fel de important este să se afle într-o instituție medicală, sub supravegherea strictă a personalului medical. Avem așteptări mari de la această cameră. Noi credem că această cameră le va ajuta să nască frumos pe femeile care sunt responsabile de viața și sănătatea copiilor săi”, a declarat directorul Maternității municipale Nr.2, Tatiana Gutium.

În această cameră femeia va putea naște în orice poziție în care s-ar simți confortabil. De asemenea, ea poate fi însoțită de o persoană dragă pe care și-o dorește aproape: soț, soră, mamă, prietenă etc.

În timpul travaliului din baie, gravida va putea asculta muzică. O moașă va lua nașterea, iar medicul va monitoriza situațiade la distanță , fără a fi prezent tot timpul în salon. El se va apropia la primul apel al moașei.

Într-o maternitate din Chișinău poți să naști ”ca acasă”

”Acest salon este o alternativă perfectă pentru femeile care-și doresc să nască acasă. Din 2012 încercăm să apropiem saloanele de naștere din maternitatea noastră de atmosfera caldă de acasă. Am mai introdus posibilitatea de ameliorare a durerii în timpul travaliului în apă. Dar noul nostru salon evident că nu se compară cu o sală de nașteri, corespunde în totalitate cu standardele europene în domeniu” a spus moașa principală a Maternității nr.2, Lilia Canțîr.

Sursa: www.mamamoldova.com