mamaplus

Înfășurarea cordonului ombilical în jurul gâtului fătului. Cât este de periculoasă

-
//
05.08.2019

Răsucirea cordonului ombilical în jurul gâtului fătului este una dintre cele mai mari preocupări ale părinților și ale medicilor inclusiv. Este un pericol real care poate apărea în timpul sarcinii, dar mai ales în momentul nașterii.

mamaplus

Cordonul ombilical reprezintă legătura dintre fetus și placenta în care se dezvoltă. Acesta are rolul de hrănire și transfer de sânge și oxigen de la mamă către embrion sau fetus, după caz, iar complicațiile legate de cordonul ombilical pot fi foarte grave. Sunt asociate cu suferință fetală și cu o serie întreagă de complicații în timpul nașterii.

Cordonul ombilical are o lungime considerabilă, de aproximativ 55 de centimetri, și, prin urmare, este destul de normal că se "încurce", înfășurandu-se în jurul extremităților sau în jurul gâtului fătului. Gravitatea situației depinde tocmai de locul în care cordonul ombilical a făcut bucla și de câte ori s-a răsucit în acel loc. În multe cazuri, cu un simplu gest sau printr-o mișcare a fătului cordonul poate reveni la poziția inițială.

Există o serie de factori care duc la aceste răsuciri ale cordonului ombilical.
Spre exemplu, prezența unui cordon mai lung decât de obicei sau o cantitate mai mare de lichid amniotic în placentă. Acest ultim caz înseamnă că spațiul pentru mișcarea cordonului ombilical este mai mare. Monitorizarea prin intermediul ultrasunetelor poate semnala prezența circularei de cordon ombilical.

Ce efecte poate produce?
În cele mai multe cazuri, aceste rotiri ale cordonului ombilical nu îi provoacă probleme fătului. Nașterea naturală poate avea loc cu un mic truc: medicul plasează un deget între gât și cordon pentru a evita presiunea și posibila sufocare. O altă variantă este tăierea cordonului ombilical înainte ca fătul să fie expulzat complet. Adesea răsucirile cordonului ombilical cauzează o modificare a ritmului cardiac al copilului, însă acest lucru nu se întâmplă în 100% din cazuri. Creșterea ritmului cardiac poate fi cauzată, spre exemplu, de utilizarea unor medicamente pentru scurtarea travaliului și grăbirea expulziei pe care copilul nu le tolerează bine.

În anumite situații, cordonul ombilical iese înaintea capului bebelușului, ceea ce adesea oprește circulația din cordon. Aceasta complicație este gravă, însă nu are nimic de-a face cu răsucirile cordonului ombilical. De fapt, aceasta este cauzată de alte probleme care întrerup circulația sanguina fetală.

Sursa