Acest subiect poate provoca deseori dispute aprinse între femeile care urmează să aducă pe lume un copil. Unele consideră că filmarea și fotografierea acestui moment este cât de poate de frumoasă. Pe de altă parte, sunt mămici care spun că nu este deloc bine ca în timp ce treci prin chinurile grele ale nașterii, să fii deranjată de blitzurile aparatului de fotografiat.

Fotografierea și filmarea nașterii – păreri PRO

Este bine știut faptul că în țările înalt dezvoltate, fotografierea și filmarea procesului de naștere este o practică foarte răspândită, ceea ce cu părere de rău nu este valabil și pentru Republica Moldova. Motive sunt multe: unele mămici sunt de părere că aducerea pe lume a unui copil este un proces intim, iar altora le este frică că vor arăta caraghios sau că nu li se va păstra confidețialitatea. Apropo, am vorbit despre asta într-un interviu MamaPlus.md cu un fotograf de la noi. Mămicile care acceptă această idee sunt deobicei nonconformiste, deschise și gata să îmbrățișeze orice experiențe neordinare.

mamaplus

”Sunt fotograf și în momentul în care am aflat că sunt însărcinată mi-am dorit foarte mult să îmi fotografiez chiar eu propria naștere. Nu ştiam inițial dacă voi fi în stare să o fac sau nu, însă am plecat de la ideea că acest lucru mă va calma şi mă va face să uit de durerile naşterii. Până la urmă mi-am dus planul până la final și am reușit să imortalizez momente unice de la venirea pe lume a fiului meu.”, spune tânăra mămică Lisa Robinson-Ward într-un interviu recent.

”Am poze și video de la nașterea copiilor mei și vreau să vă spun că le privesc de fiecare dată cu multe emoții. Sunt momente unice care merită să fie în arhiva personală. Nu sunt de acord cu publicarea lor pe internet.”, mai spune o altă mămică pe o rețea de socializare.

Fotografierea și filmarea nașterii – păreri CONTRA

Prima întrebare a mămicilor care sunt împotriva acestei activități în sala de nașteri este: „De ce aș angaja un fotograf într-un moment atât de intim?”

De la această întrebare derivă și ale gânduri, cum ar fi fața desfigurată de durerea travaliului sau a împingerii, respirația grea între contracții sau momentul venirii pe lume a micuțului și tăierea cordonului ombilical. Femeile care sunt împotriva fotografierii acestor momente mai spun ca ele ar trebui să rămână doar în memoria părinților și sunt atât de intime încât nu ar fi potrivite pentru albumul de familie.

Chiar dacă sunt fotografi specializați, care promit că vor exclude toți factorii deranjați în timpul nașterii – cum ar fi sunetul blitzului sau fotografierea zonei intime, foarte multe femei dezaprobă această idee și preferă să se bucure la maxim de intimitatea acestui proces.

mamaplus

”Nu este normal să fotografiem așa ceva. Fotografiați și operațiile, să leșine cei slabi de înger! Mai adăugați și alte detalii. E ceva ce trebuie sa rămână în limita spitalului.”

”Nu mi-am făcut poze în timpul nașterii și nici nu aș vrea, ca nici unul din cei 6 copii să o vadă vreodată pe maică-sa în așa poziție... Mie îmi place sa privesc poze cu nașteri... doar atât,la alte curajoase.”

Până la urmă, fiecare părinte este în drept să ia o decizie în acest sens. Chiar dacă este permis să ai o asemenea experiență la spital, este indicat să iei un acord în scris cu câteva zile înainte de naștere. Unele asistente nu sunt foarte delicate cu fotograful și este posibil să nu-i permită să fotografieze copilul atunci când s-a născut.