mamaplus

Dr. Mihai Craiu: ”Unii copii născuți înainte de termen, prin cezariană, pot avea probleme pulmonare”

0
//
02.03.2020

Renumitul pediatru din România a făcut câteva mențiuni despre ce înseamnă o nașterea prea timpurie pentru copil, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. Chiar dacă bebelușul este scos din mediul uterin cu doar o săptămână, două, mai devreme decât data la care s-ar fi declanșat nașterea naturală, acest lucru poate avea consecințe asupra sănătății lui.

”Unul din cinci copii născuți înainte de termen se confruntă cu probleme pulmonare.  În weekend am lucrat multe ore la un capitol de tratat, documentându-mă despre evoluția naturală a bolilor pulmonare cronice la copil. Realmente „muuulte” ore. Toate datele disponibile vorbesc despre cauze genetice (pe care nu prea putem să le modificam încă, cu mare ușurință,… deși epoca CRISPIR și editarea genetică asistată de o inteligență artificială vor exista în viitorul nu foarte îndepărtat!) și despre cauze modificabile prin intervenție umană.

Acum am ales să îmi fac „prieteni” unii din obstetricienii acestei țări triste care decid EI asupra viitorului multor copii născuți în România. Nu generalizez și nici nu fac afirmații lipsite de acoperire.

Marea majoritate a specialiștilor din domeniul Obstetrică și Ginecologie fac o treabă minunată și reușesc performanțe demne de invidiat, cu echipamentele și resursa umană disponibilă în patria mioritică. Dovadă o stau performanțele spectaculoase ale specialiștilor OG și neonatologie formați în Romania, care profesează în alte țări.

Dar unii decid ei că nu e mare lucru o cezariană făcută „puțin” mai repede decât nașterea la termen. Din motive pe care nu doresc să le enumăr aici… Pot să vă asigur că am văzut sute de astfel de copii născuți DOAR cu 1-2-3 săptămâni mai repede.

Ce fac acești copii mai tărziu?

1 din 5 au wheezing recurent în primul an de viață și sunt beneficiarii multor internări și tratamente cu corticoizi și bronhodilatatoare. 1 din 7 continuă și în anii următori. Cert este că acești copii, născuți APROAPE la termen, vor avea toată copilăria niste probleme care nu ar fi existat dacă s-ar fi născut la vreme!”, a menționat Mihai Craiu pe pagina sa virtuală.