Când potrivit regulilor trebuie tăiat cordonul ombilical? De ce este nevoie să înceteze pulsarea? Ce se poate întâmpla, dacă cordonul ombilical a fost tăiat mai devreme? Ce se va mai întâmpla în sala de naștere după nașterea bebelușului? 

Cum este tăiat cordonul ombilical?

După regulă, cordonul ombilical trebuie tăiat după ce încetează pulsarea, însă nu mai târziu decât peste un minut după nașterea bebelușului. În cazul în care cordonul ombilical va fi tăiat mai devreme este posibilă dezvoltarea ulterioară a anemiei la copil. În sala de naștere, copilul va fi examinat de către medicul neonatolog. 

Peste o jumătate de oră, bebelușului i se va măsura temperatura, după pleoape se va unge cu unguent de tetraciclină sau eritromicină (pentru a preveni conjunctivita ). De asemenea i se va măsura înălțimea, circumferința capului și a toracelui, bebelușul va fi cântărit, iar toate datele vor fi anunțate mamei. 

Peste două ore după naștere, restul cordonului ombilical este prins cu o clemă. Înainte, ca mama și bebelușul să fie transferați din salonul de naștere, medicul va examina repetat copilul. După care, bebelușul este îmbrăcat în hăinuțe curate și împreună cu mama sa sunt transferați într-un salon comun, unde se află până la externarea din maternitate.