În cazul în care viitoarea mămică este infectată cu COVID-19 apar o mulțime de modificări cu privire la modul în care decurge nașterea, precum și la perioada post-partum, începând de la locul unde naște și până la posibilitatea de a-și alăpta bebelușul. Află în continuare informații detaliate la acest subiect.

Riscul de a transmite infecția fătului pare să fie extrem de redus. În prezent nu există nicio dovadă a vreunei malformații sau efect advers ca urmare a infectării mamei cu COVID-19.

Ca abordare precaută, gravidele care au infecție suspectată sau confirmată de coronavirus care intră în travaliu sunt sfătuite să meargă într-o unitate medicală specială pentru cazurile de COVID-19 ca să nască, unde bebelușul poate fi monitorizat folosind monitoare electrice fetale, iar nivelul de oxigen poate fi urmărit constant.

Monitorizarea fetală continuă este menită să verifice modul în care bebelușul face față travaliului. Dacă femeia este suspectă sau infectată cu virusul de tip nou, nu este recomandată nașterea acasă. În cazul în care intră în travaliu trebuie să anunțe când merge la spital că este suspectată sau are o infecție confirmată. Echipa medicală se va asigura că ea și bebelușul beneficiază de îngrijire de calitate, în siguranță.

Mamei i se va oferi o mască chirurgicală și va trebui să stea într-o cameră specială pentru naștere. După naștere și bebelușul va fi testat pentru coronavirus, fiind recomandată izolarea mamei timp de 14 zile, aspect care poate avea un impact negativ asupra alăptării și a creării unei conexiuni mamă-bebeluș.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC – autoritate importantă din SUA) recomandă evitarea sistemului de rooming-in pentru proaspetele mame cu infecții diagnosticate sau suspectate de COVID-19. Îndrumarele medicale susțin că acești bebeluși ar trebui pusi în izolare și tratați ca niste cazuri presupuse de coronavirus, fiind îngrijiți de personal medical în stare bună de sănătate și cu echipament de protecție. Principalul obiectiv constă în evitarea contactului cu mama, izolarea infecției cu transmitere pe cale respiratorie. Membrii sănătoși din familie pot avea posibilitatea să petreacă timp cu nou-născutul în izolare.

Dacă un nou-născut este dus direct în izolare după naștere, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă ca femeile infectate cu coronavirus care doresc să își alăpteze bebelușul să folosească o pompă de sân, asigurând o bună igienă a acesteia. Și alăptarea directă poate fi posibilă dacă mama infectată poartă o mască, dar nu este varianta preferată de către specialiști. Este o decizie dificilă în care trebuie să fie și mama implicată.

Printre precauțiile pe care le iau spitalele și maternitățile în această perioadă se include și faptul că femeile în cauză pot fi externate mai devreme decât în mod normal, atâta vreme cât nașterea a fost lipsită de complicații. Acest lucru va fi explicat de către medicul care urmărește sarcina, precum și riscurile pe care le presupune fiecare dintre deciziile aparent radicale.

Specialiștii recomandă fiecărei gravide și familiei sale să aibă un plan de rezervă, care să includă și ce se întâmplă dacă ea sau persoana care o ajută la îngrijirea copilului se îmbolnăvește. De exemplu, dacă partenerul său se îmbolnăvește cu COVID-19 și încearcă să se autoizoleze, ar trebui să ia în considerare o altă persoană care să o ajute la îngrijirea nou-născutului.

Efectul pe care îl are coronavirusul asupra unui bebeluș născut de o mamă infectată

Deoarece este vorba despre un virus nou oamenii de știință abia încep să înțeleagă mecanismul său de funcționare. Nu există dovezi care să sugereze un risc crescut de pierdere a sarcinii.

Dovezi emergente sugerează că transmiterea de la mamă la bebeluș în timpul sarcinii sau al nașterii (transmisie verticală) este probabilă (nu se știe cu siguranță dacă transmiterea a avut loc înainte sau imediat după naștere). A existat un raport a unui singur caz în care acest lucru pare posibil, dar din fericire bebelușul a fost externat și în prezent se simte bine. În toate celelalte cazuri raportate anterior, infecția a fost depistată la cel puțin 30 de ore după naștere. Este important de subliniat că în toate cazurile, nou-născuții care au dezvoltat infecția curând după naștere, s-au simțit bine.

Date fiind dovezile de la momentul prezent, sunt șanse foarte mici ca virusul să cauzeze probleme cu dezvoltarea bebelușului, niciuna nefiind observată în prezent. Unii bebeluși născuți de femei cu simptome de coronavirus în China au venit pe lume prematur. Nu este clar dacă coronavirusul a condus la un travaliu prematur sau dacă era indicat ca bebelușul să vină pe lume mai devreme pentru a asigura sănătatea mamei.