Deseori ruperea lichidului amniotic semnalizează debutul travaliului. Însă nu toate viitoarele mămici știu care este rolul acestuia, de ce se rupe și ce înseamnă culoarea lui. Însă nuanţa lichidului amniotic vorbește despre starea fătului și poate fi un semnal al pericolului care îl pândește pe micuț.

Culoarea lichidului amniotic: ce semnifică aceasta?

Ce este lichidul amniotic?

Pe măsura dezvoltării fătului, în jurul lui se formează un sac amniotic, umplut cu un lichid steril, numit lichid amniotic. Odată cu creșterea și dezvoltarea fătului, sporește și cantitatea de lichid. Acesta joacă mai multe funcții, iar în lipsa lui fătul nu ar putea să se dezvolte normal. Cantitatea de lichid amniotic depinde în mod direct de termenul sarcinii, iar medicii sunt îngrijorați atât de deficitul acestuia, cât și de excesul lui. Spre sfârșitul sarcinii, la termenul de 37-38 de săptămâni, cantitatea de lichid își atinge maximumul, iar înainte de naștere, volumul lui scade puțin. În cazul sarcinii prelungite, cantitatea de lichid amniotic scade progresiv, prezentând un pericol pentru viitorul copil.

Un simplu lichid?

În pofida denumirii sale, acesta nu este un lichid simplu. El este compus în proporție de 97% din apă distilată, iar restul reprezintă un concentrat complex din proteine și carbohidrați speciali, vitamine și hormoni, enzime speciale și substanțe biologic active. Dacă vorbim în termeni de fiziologie, lichidul amniotic este plasma sângelui mamei, trecută prin placentă. Lichidul conține, în stare dizolvată, oxigen și electroliți ai sângelui fătului și mamei.

La etapele incipiente ale sarcinii, lichidul amniotic este transparent și incolor, dar acest lucru se schimbă pe parcurs. Pe măsura creșterii termenului de sarcină, compoziția lichidului amniotic se modifică semnificativ. El își poate schimba culoarea și gradul de transparență ca rezultat al eliminărilor glandelor sudoripare și sebacee ale fătului, descuamării stratului superior al epidermei, căderii firișoarelor de păr  de pe corpul fătului. Cu timpul, lichidul devine un pic mai tulbure. Însă, deși compoziția lichidului se schimbă puțin din punctul de vedere al chimiei organice, pH-ul lui rămâne constant și depinde de nivelul de pH al sângelui fătului. În cazul unei sarcini care decurge normal, acest echilibru nu se dereglează, iar lichidul nu își pierde proprietățile de protecție. Așa va rămâne până la naștere.  

De ce este necesar lichidul amniotic?

În travaliu, lichidul amniotic are funcții la fel de importante ca în sarcină. El ajută copilul să ia poziția corectă pentru naștere, lăsând capul în zona inferioară a sacului amniotic. Această poziționare a capului împarte lichidul în anterior, înaintea capului fătului, mai puțin, și posterior, de după capul fătului și din jurul corpului. Din contul creării acestei presiuni hidraulice, lichidul amniotic din zona anterioară ajută la deschiderea treptată și la timp a colului uterin. Sacul amniotic contribuie la decurgerea fiziologică a primei perioade a travaliului.

Culoarea lichidului amniotic: ce semnifică aceasta?

Cum poate ajuta lichidul amniotic medicii înainte de naștere?

Lichidul amniotic reprezintă mediul special al fătului, care reacționează cel mai rapid chiar și la cele mai mici modificări ale stării lui fizice. Medicii cunosc aceste proprietăți ale lichidului și le folosesc activ în scopuri de diagnostic, atunci când este nevoie de o supraveghere specială a mamei și a fătului.

În timpul sarcinii se folosesc diferite metode pentru controlul stării lichidului amniotic. În acest scop, în primul rând, se utilizează examenul ultrasonografic, care permite evaluarea cantității de lichid și prezența unor impurități. Însă această metodă nu oferă nici pe departe toate informațiile necesare. La indicații speciale se realizează amnioscopia – examenul părții inferioare a sacului amniotic, cu ajutorul unui dispozitiv special, prin colul uterin. În plus, uneori este utilă și amniocenteza – colectarea lichidului amniotic prin intermediul peretelui abdominal anterior sau fornixului vaginal posterior. Aceasta permite evaluarea vizuală a culorii lichidului amniotic, stabilirea gradului de maturitate a copilului și a stării lui, în special în cazul sarcinilor prelungite.

De ce este periculoasă pierderea de lichid?

În condiții normale lichidul amniotic rămâne la locul lui până la începutul nașterii. Însă sunt posibile situații când integritatea sacului amniotic este compromisă – în caz de căderi, traume, infecții. Aceasta poate provoca panică din partea gravidei, în special dacă termenul este mai mic de 37-38 de săptămâni. Nu trebuie să vă faceți griji imediat, pentru că pierderile de lichid amniotic pot fi confundate cu eliminările din vagin sau incontinența urinară din cauza presiunii puternice a capului fătului asupra vezicii urinare și relaxării pereților vezicii și sfincterului. Trebuie să stabiliți dacă este într-adevăr vorba despre lichid amniotic, cu ajutorul unui test cumpărat la farmacie sau mergând la medic.

Dacă integritatea sacului amniotic este compromisă, acest lucru poate provoca infectarea fătului, de aceea decizia trebuie să fie rapidă. La termene mai mici de 34 de săptămâni medicii vor încerca să prelungească sarcina, iar la termene mai mari se efectuează amniotomia și se declanșează travaliul.  

Culoarea lichidului amniotic: ce semnifică aceasta?

Schimbarea culorii lichidului amniotic

În cazul majorității gravidelor, nașterea începe la termenul de 36-40 de săptămâni. Sacul amniotic își poate păstra integritatea pe parcursul primei perioade, până la începutul fazei de împins. În unele cazuri medicul sau moașa rupe sacul sau acesta se rupe singur. Deseori nașterea debutează prin ruperea apelor, iar abia apoi încep contracțiile. Dacă lichidul începe să se scurgă, este important să evaluați cu atenție culoarea lui, pentru că de aceasta depinde și tactica ulterioară a nașterii.

Lichidul amniotic este transparent, alb-gălbui sau puțin tulbure. 

Este culoarea obișnuită a lichidului amniotic, caracteristic pentru o sarcină care decurge normal. Încercați să ajungeți la maternitate în următoarele două ore.

Lichidul amniotic are firicele de culoare roșie.

Probabil acesta este rezultatul deschiderii colului uterin. Cu toate acestea, trebuie să plecați imediat la maternitate, pentru ca medicul să efectueze un examen minuțios și să excludă orice complicații.

Lichidul are culoare verzuie sau gri-verzuie, cu impurități.

Acesta este un motiv de îngrijorare. Cauzele acestei colorări a lichidului pot fi două – deficitul de lichid amniotic sau golirea intrauterină a intestinului fătului (meconiu). Trebuie să mergeți imediat la maternitate, pentru că fătul ar putea suferi de hipoxie, care a condus la relaxarea sfincterului anal și eliberarea conținutului intestinului. Dacă în timpul nașterii copilul va înghiți lichid amniotic, poate apărea pericolul pneumoniei sau pulmonitei.

Lichidul amniotic are o culoare maro-închis.

Acesta este un semn foarte periculos, care poate indica asupra posibilității morții intrauterine a fătului. Cauzele pot fi multiple, dar cel mai important este ca mama să primească ajutor, pentru că viața ei este pusă în pericol.

Lichidul amniotic are culoare roșie sau conține evident sânge.

Acesta este un semn al unei stări de urgență, cauzată de hemoragii la mamă sau făt. În acest caz trebuie să vă întindeți în pat și să chemați imediat ambulanța. Orice mișcare este periculoasă. La venirea echipei de medici trebuie să îi informați că lichidul amniotic prezintă sânge. Nu trebuie să încercați să ajungeți în mod independent la maternitate în cazul acestei culori a lichidului.

Culoarea lichidului amniotic: ce semnifică aceasta?

Sursa