mamaplus

Cele mai eficiente metode pentru o recuperare mai ușoară după nașterea naturală

-
//
21.10.2019

Primele săptămâni după orice tip de naștere sunt anevoioase pentru orice femeie, indiferent de cât de ușor sau rapid a decurs procesul. Corpul tău are nevoie de o perioadă în care să se refacă, pentru că a fost forțat intens la travaliu. Iată ce trebuie să faci că să îți revii mai repede după o naștere naturală.

În primul rând trebuie să reții că fiecare proaspătă mamă este diferită, așadar corpul se va reface într-un ritm diferit, cu diferite simptome postpartum. Majoritatea acestora se ameliorează în decurs de o săptămână, în vreme ce altele, precum durerea perineală, durerea de la nivelul spatelui și cea de la nivelul mameloanelor pot să continue timp de mai multe săptămâni sau chiar luni.

Recuperarea poate dura de la 3 săptămâni pentru femeile care nu s-au confruntat cu rupturi vaginale și până la 6 săptămâni pentru cele care au suferit o ruptură perineală sau o epiziotomie. Iată de ce sfaturi este bine să ții cont pentru a-ți reveni mai repede după o naștere naturală:

Ajută-ți perineul să se refacă

Pentru refacerea perineului, aplică gheață local, la un interval de 2 ore în primele 24 de ore de la naștere; nu trebuie să o lași mai mult de 15 minute și asigură-te că nu este aplicată direct pe piele. Udă zona inghinală cu apă caldă înainte și după ce urinezi pentru a împiedica urina să irite pielea din zona respectivă. Pot fi de ajutor băile de șezut călduțe timp de 20 de minute, de câteva ori pe zi, pentru a reduce durerea perineală, precum și pernuțele calde sau chiar masajele. Băile de șezut sunt recomandate pentru curățarea suturilor în cazul epiziotomiei, dar și pentru refacerea vulvei (care este încă inflamată și sensibilă) și anusul; pe lângă faptul că vor curăța local, au un efect calmant. Evita să stai perioade lungi de timp în picioare sau jos și încearcă să dormi pe lateralul corpului.

Analgezice pentru durere

În cazul în care medicul aprobă, poți lua pentru ameliorarea durerii după naștere naturală paracetamol sau ibuprofen. Trebuie acordată o atenție deosebită medicamentelor pe care le iei, în special dacă alăptezi.

Un tranzit intestinal normal

Poate dura o perioadă până vei avea primul scaun după naștere, dar nu trebuie să te forțezi. Consumă alimente bogate în fibre (cereale integrale, fructe și legume) și fă mișcare. Evită să te forțezi, deoarece poți agrava rupturile perineală au cicatricea cezariană. Deoarece eliminarea scaunului poate fi dureroasă, încearcă să stai deasupra scaunului de toaletă (ca într-o toaleta publică) sau înclină-te pe o parte; este important să descoperi poziția confortabilă pentru primele zile postpartum.

Mișcarea fizică este utilă în procesul de recuperare

Va fi dificil să îți reiei rutina de exerciții de dinainte de a naștere chiar dacă ai născut natural. Însă este important să discuți cu medicul despre momentul și la modul în care poți efectua exerciții fizice; sunt șanse să ai o libertate mai mare decât îți imaginezi. Poți începe cu plimbări ușoare, în jurul casei și eventual în cartier. Plimbările te vor ajuta cu gazele și constipația și grăbesc procesul de vindecare stimulând circulația și tonusul muscular. În plus, stimulează buna dispoziție și reduc simptomele de depresie postpartum.

mamaplus

Efectuează exerciții Kegel

Pentru a-ți reface vaginul, a face relațiile sexuale mai plăcute pentru tine și partenerul tău și a rezolva incontinența urinară postpartum poți efectua exerciții Kegel imediat când te simți confortabil; ideal ar fi să realizezi trei seturi de 20 de exerciții pe zi.

Mergi regulat la control medical

Este esențial să ții cont de recomandările pe care le face medicul, precum și să respecți controalele medicale regulate, pentru a te asigura că procesul de vindecare decurge în parametri optimi. Medicul va face verificări nu doar pentru starea ta fizică, ci și pentru cea emoțională, iar dacă va fi necesar îți va recomanda o terapie cu un specialist în psihologie (în cazul în care te confrunți cu depresie postpartum). Desigur, dacă observi vreun semn îngrijorător precum febra, durere sau sensibilitate în jurul unei incizii trebuie să mergi cât mai curând la medic.

Odihnește-te

Pare un sfat evident, dar este cel mai dificil de respectat. Atunci când ai o ființă mică de care trebuie să ai grijă, programul tău zilnic se schimbă radical. Este cu atât mai dificil cu cât este pentru prima dată mamă. O repriză de plâns de 20 de minute poate să îngreuneze odihna de calitate, de care ai mare nevoie pentru a te vindeca și a te odihni. Apelează la ajutoare, fie din partea familiei sau a prietenilor și încearcă să dormi atunci când bebelușul tău doarme.

Cere întotdeauna ajutor

O mulțime de persoane vor dori să vină în vizită să îți cunoască bebelușul. Nu ezita și cere ajutor, char dacă este vorba doar de o jumatate de oră pentru a face un duș sau pentru a mânca în liniște. Vei observa că oamenii sunt mai dispuși să ajute decât îți imaginezi.

Indiferent că ai avut travaliu de 2 ore sau de 2 zile, vei fi internată în spital cel puțin 24 de ore, în funcție de decizia medicului. După ce ești externată, corpul tău va avea nevoie de o perioadă de timp pentru a-și reveni pe deplin. În cazul în care observi: sângerare vaginală puternică sau scurgere vaginală urât mirositoare, eliminarea de cheaguri de sânge, febră, stare de amețeală/leșin, probleme cu vederea, dureri de cap puternice, urinare dureoasă/dificilă, palpitații cardiace, vărsături, durere abdominală, durere la nivelul sânilor sau în picioare (umflatură) trebuie să mergi de urgență la medic.