mamaplus

Când este periculos cordonul ombilical răsucit în jurul gâtului fătului? Răspunsul ginecologului

-
//
15.01.2020

Multe femei gravide se tem de ideea înfășurării cordonului ombilical în jurul gâtului bebelușului și la posibilitatea apariției unor probleme în timpul nașterii. Iată ce spune medicul ginecolog Daniela ter Horst, din Haga, Olanda, - dar și ce alte probleme pot fi provocate de cordonul ombilical în timpul nașterii.

Cordonul ombilical este de importanță majoră în timpul sarcinii fiind o adevărată linie de salvare pentru un copil în uterul mamei. Acesta se întinde de la abdomenul bebelușului până la placentă. Cordonul ombilical conține de obicei trei vase de sânge și are o lungime de aproximativ 50-54 cm. Prin el bebelușul primește oxigen, sânge și nutrienți.

Dragi graviduțe - respirați linișitit. Răsucirea cordonului ombilical în jurul gâtului fătului (cordon nucal) se întâmplă frecvent însă șansa ca acest lucru să provoace probleme la naștere este foarte mică.

Alți factori care ar putea crește riscul de înfășurare a cordonului ombilical în jurul gâtului unui bebeluș includ un cordon ombilical prea lung sau excesul de lichid amniotic care permite mai multă mișcare fetală.

Când este periculos un cordon răsucit în jurul gâtului?

În cazul în care cordonul este răsucit în jurul gâtului sau a unei alte părți a corpului, fluxul de sânge prin cordonul răsucit poate fi scăzut în timpul contracțiilor. Acest lucru poate provoca scăderea ritmului cardiac al bebelușului în timpul contracțiilor.

Dacă însă înainte de naștere, fluxul de sânge este complet întrerupt, bebelușul poate muri înainte de naștere.

Într-un studiu științific din 2018, s-a constatat că 12 la sută dintre nașteri aveau cordon nucal. Majoritatea bebelușilor cu cordon nucal aveau o singură buclă în jurul gâtului. Din fericire, nu a existat niciun risc crescut pentru probleme de creștere, naștere sau scoruri scăzute ale Apgar în acest grup.

Ce se întâmplă în timpul nașterii?

Deoarece de obicei nu știm dacă un bebeluș va avea cordonul ombilical în jurul gâtului (un cordon nucal), în rutina nașterii - medicul trebuie să verifice gâtul bebelușului pentru a vedea dacă are cordonul ombilical în jurul lui.

De obicei, cordonul este larg desfăcut și poate fi alunecat peste capul copilului. Uneori, poate fi prea strâns să alunece cu ușurință peste cap, iar medicul sau moașa va strânge și va tăia cordonul înainte de ieșirea umerilor copilului. Acest lucru împiedică cordonul să se rupă de placentă atunci când restul corpului copilului este ieșit deja.

Alte probleme ale cordonului ombilical care se pot întâmpla la naștere

Există însă și alte probleme cu cordonul ombilical care pot cauza probleme în timpul nașterii. Aceasta include compresia cordonului și prolapsul cordonului. Compresia cordonului ombilical se poate întâmpla în locul în care este apăsat cordonul ombilical, de obicei între bebeluș și pelvis, apăsând suficient de tare pentru a provoca o întrerupere a activității cordonului ombilical.

Uneori, acest lucru este ușurat de simplul fapt că gravida își schimbă poziția, chiar și ceva la fel de simplu că întoarcerea din partea dreaptă în partea stângă. Poate însă însemna, de asemenea, alte intervenții, cum ar fi oxigenul pentru mamă sau amnioinfuzia (când lichidul este introdus din nou în uter pentru a oferi mai multă protecție pentru bebeluș și cordonul ombilical). Uneori, dacă fluctuațiile în ritmul cardiac al bebelușului sunt suficient de severe sau nu răspund la tratament, poate fi necesară o naștere prin cezariană.

Pe de altă parte, un prolaps de cordon ombilical apare atunci când cordonul ombilical intră în canalul de naștere (vagin), iar copilul se află în spatele acestuia. Acest lucru poate provoca o situație foarte periculoasă, deoarece fluxul de sânge al cordonului poate fi prins prin apăsarea între capul și corpul copilului.

În cele mai multe situații, un bebeluș care are un prolaps de cord va avea o naștere de urgență prin cezariană. Acest lucru poate însemna, de asemenea, că este necesară anestezia generală.