De ce vorbim în somn? Cu siguranță, te-ai întrebat la un moment dat. În realitate, toată lumea vorbește în somn din când în când. Iar atunci când acest gest devine obișnuit, avem de-a face cu somnambulismul, o adevărată tulburare care presupune a vorbi frecvent în timpul somnului, într-o manieră inconștientă.

Există diferite moduri de a vorbi în somn. Unele persoane folosesc cuvinte de neînțeles, în timp ce altele pronunță propoziții perfect inteligibile și chiar reușesc să alcătuiască un discurs destul de coerent și complet. Unii vorbesc spontan, fără nici o stimulare, în timp ce alții sunt motivați de o altă persoană, de obicei interlocutorul lor în vis. Conform specialiștilor, un lucrul interesant este că de multe ori vocea noastră poate părea diferită de cea pe care o avem când suntem treji. Acest lucru tinde de obicei să înspăimânte persoana care ascultă. Cu toate acestea, vorbirea în somn este un fenomen larg răspândit, mai ales la copii și la bărbații adulți. De fapt, se estimează că între 50 și 80% dintre copii și adolescenți au vorbit în somn cel puțin o dată. Un comportament care tinde să regreseze de-a lungul anilor.

Subiectul are legătură cu viața de zi a persoanei care vorbește în somn?

Conținutul discursului poate fi complet aleatoriu și durează uneori doar câteva secunde. Astfel încât, nici măcar nu ai timp să înțelegi ce se spune persoana respectivă. În alte momente, conținutul corespunde experiențelor trăite, trecute sau recente. Poate fi o traumă trăită.

Mulți oameni, în special cuplurile, se străduiesc să înțeleagă sensul vorbirii. În realitate, acest lucru poate fi lipsit de sens sau, în orice caz, poate fi o manifestare a inconștientului. Ceea ce nu este neapărat o reflectare a ceea ce gândește sau simte persoana când este trează.

Visele nu sunt întotdeauna expresia celor mai profunde dorințe sau impulsuri ale noastre. Uneori, acestea sunt doar pasaje ale vieții de zi cu zi, prezentate la întâmplare. Alteori, acestea sunt amintiri care au fost declanșate de un eveniment trăit în timpul zilei sau de un sunet extern perceput de creierul nostru în timpul somnului. Prin urmare, nu ar trebui să încercăm prea mult să găsim sensul cuvintelor spuse în somn.

Mecanismul de la bază

Persoana poate vorbi în somn în orice moment și în orice stadiu al somnului, dar este mai obișnuit să o facă în fazele mai profunde. Oamenii tind să vorbească în primele ore de somn, când este mai ușor. De asemenea, putem vorbi în somn în timpul a ceea ce cunoaștem drept „vise tranzitorii”. Adică visele acelei faze în care nu suntem încă adormiți complet, dar nici suficient de trezi. În acele momente, deconectarea musculară nu a fost încă finalizată. Prin urmare, se poate întâmpla să pronunțăm unele propoziții în timpul somnului.

Care sunt cauzele?

A vorbi în somn are mai multe cauze. Adesea, atunci când săpăm în istoricul familial al unei persoane, se dovedește că există o componentă genetică. Mai mult, acest lucru este legat și de alte tulburări ale somnului, cum ar fi somnambulismul, coșmarurile sau apneea de somn.

S-a descoperit, de asemenea, că unii factori pot face acest fenomen mai comun. Cum ar fi perioadele de stres ridicat, anxietate și depresie, alcool și droguri, insomnie și febră ridicată. De asemenea, s-a constatat că atunci când dormim într-un mediu nou, precum o cameră de hotel, avem mai multe șanse să vorbim în somn.

Atunci când vorbirea în somn este un simptom al unei probleme mai grave, este necesar să se investigheze cauzele principale și să fie eliminate. De exemplu, dacă este rezultatul unui stres maxim, al unei anxietăți sau al unei depresii, va trebui să lucrezi la aceste stări, pentru a avea un somn mai odihnitor.

Atunci când este o problemă în sine, îți poți crea obiceiuri reconfortante înainte de a merge la culcare. Poți să asculți muzică relaxantă sau să faci o baie fierbinte. Evită folosirea stimulentelor seara, iar camera trebuie să aibă întotdeauna aceeași temperatură, să fie suficient de întunecată și calmă. Obiceiul de a merge la culcare la aceeași oră, poate ajuta și el.