Timpul personal al mamei trebuie să fie al ei și numai al ei. Câte nu face o mamă! Mamele cu normă întreagă fac multe lucruri minunate, dar uneori ajung să uite de ele. Preocupările, lipsa de odihnă și atenția acordată diferitelor lucruri le pot afecta uneori sănătatea emoțională. 

Dacă te regăsești printre acele mame care au nevoie de timpul lor personal, iată câteva sfaturi de care să ții cont. Dacă nu vei reuși să le pui în aplicare, nu e o problemă. Dar ai măcar grijă de tine!

1. Puțin timp pentru tine

Mamele cu normă întreagă au nevoie de ceva timp pentru ca ele să aibă grijă și de persoana lor. Problema este că sunt ocupate de cele mai multe ori. O opțiune bună este să te trezești foarte devreme dimineața. Când cei din familie încă dorm, vei putea să-ți dedici câteva minute. În acest timp ai putea să-ți organizezi agenda. De asemenea, poți face câteva exerciții fizice, să citești o carte. Important este să faci lucruri care îți plac și pe care în alte momente ale zilei îți este imposibil să le faci.

2. Oferă timp de calitate copiilor

Mamele cu normă întreagă își petrec majoritatea timpului cu copiii. Dar a fi alături de ei fizic nu înseamnă că le dedici întotdeauna timp de calitate. Ce înseamnă asta? Încearcă să te implici în momentele de joacă ale copiilor, să stați de vorbă, nu doar să le spui ce nu au făcut bine.

Jocul cu copiii, ascultarea lor, a te opri din ceea ce faci pentru a sta și a vorbi cu ei, a râde sau a glumi cu ei este esențial. De acest timp de calitate vei beneficia atât tu, cât și copilul tău. Iar legătura dintre voi va fi consolidată. Te vei putea conecta cu copilul din interiorul tău.

3. Bucură-te de timp fără copii! Ai nevoie de ceea ce numim timpul personal al mamei

Copiii sunt cei mai importanți pentru mamele lor, dar este important ca acestea să se poată bucura de timp și fără copiii lor. De exemplu, la o ieșire cu prietenele sau la o cină cu partenerul.

A fi mamă cu normă întreagă nu înseamnă să faci totul în compania copiilor. Trebuie să ne rezervăm timp nu numai pentru familia noastră, ci și pentru toate relațiile noastre. Din acest motiv este atât de importantă organizarea. Echilibrul e cheia!.

4. Nu te aștepta să faci totul

Mamele cu normă întreagă își asumă prea multe responsabilități. Ele cred că trebuie să facă totul și nu se lasă ajutate. Acestea au un sentiment enorm de responsabilitate de care nu pot scăpa.

Unul dintre motivele acestui fapt este că se simt vinovate. Presiunea societății asupra rolului matern este extrem de prezentă. Cu toate acestea, nu există o mamă perfectă. O mamă care se gândește la sine, care se bucură de câteva momente fără copii sau are grijă de propria persoană nu înseamnă că e egoistă. Conștientizarea acestui lucru va permite tuturor mamelor să se simtă mult mai bine și să se bucure de o stare emoțională mai bună.

5. Continuă să înveți

Mamele cu normă întreagă cred că nu au timp pentru nimic. Ele sunt dedicate doar copiilor lor, lăsând la o parte aspirațiile și obiectivele personale. Cu toate acestea, și în acest caz este importantă găsirea unui echilibru. Prin intermediul internetului poți continua să înveți ceva nou, ceva ce-ți place. Există cursuri online sau chiar poți lucra de acasă. Trebuie să ai scopuri dincolo de familie. În acest fel, te vei simți mai motivată, fericită și împlinită.

Și nu uita! Copiii cresc și vor pleca în lume să-și facă rostul lor. Când te vei trezi fără serviciul de mamă cu normă întreagă, poate nu vei fi pregătită. Găsește-ți din timp pasiuni, activități, fă lucruri și pentru tine!