Rechizitele școlare trebuie să fie sigure și de calitate, pentru a putea fi exploatate cât mai mult timp posibil. Pentru a veni în ajutorul părinților care își pregătesc copiii de școală în această perioadă, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a făcut publice mai multe recomandări.

mamaplus

1. Alegeți rechizitele adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui. Rechizitele care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţa lui.

2. Evitați achiziționarea rechizitelor școlare care imită produse alimentare - deşi nu sunt produse alimentare, după formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau dimensiune, pot fi confundate de consumatori, în special de copii, cu produsele alimentare şi, drept consecinţă, obiectele pot fi introduse în gură de către copii, fapt ce poate provoca sufocarea, otrăvirea, iritarea, perforarea sau obturarea tubului digestiv.

3. Optați pentru ghiozdane mai ușoare. Conform recomandărilor sanitaro-igienice, un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală cu încărcătură nu trebuie să depășească 10% din greutatea corporală a copilului.

4. Recomandabil este să luați copilul cu Dvs. la cumpărături, fiindcă anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale. Regula este ca ghiozdanul să fie potrivit copilului și nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului și nici mai mult de 3 cm în lateralul sau înălțimea umerilor, pentru a nu-i îngrădi sub nicio formă vizibilitatea.

5. Materialul din care e confecționat ghiozdanul trebuie să fie rezistent, chiar poate fi și impermeabil. Astfel, ploaia sau zăpada nu va ajunge la rechizite. Calitatea materialului o putem determina și după miros. Un ghiozdan care are un miros înțepător de produse chimice este confecționat din material necalitativ și poate fi toxic.

6. Copilul trebuie să își poată pune și scoate cu ușurință ghiozdanul din spate. Alegeți un sistem cât mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie ușor de manevrat pentru copil. Un lucru care nu trebuie neglijat sunt și bretelele. Nu lăsați copilul să poarte ghiozdanul pe un singur umăr!

Sursa: ziarulnational.md