Pubertatea este o etapă a vieții în care, pe plan fizic și emoțional, au loc transformări rapide care duc spre maturitate. Pe parcursul acestei perioade, corpul suferă rapid modificări fizice și hormonale care pregătesc organismul pentru reproducere și pentru naștere. Este o etapă de tranziţie dintre copilăriei spre adolescenţă. La unii copii, pubertatea se ivește mai devreme, iar la alţii, mai târziu. Acum au loc o serie de transformări atât fizice, cât şi psihice.

mamaplus

Cea mai evidentă schimbare adusă de pubertate este probabil creșterea fizică bruscă.

În cazul băieţilor, pubertatea constă în:

•    îngroşarea vocii
•    dezvoltarea pilozităţii
•    mărirea în volum a testiculelor
•    creşterea în înălţime
•    creşterea masei musculare

La fetițe pubertatea începe în jurul vârstei de zece ani. Ca părinţi de fete, trebuie să discutăm şi să explicăm fetiţelor noastre, fără să ne fie ruşine, despre toate transformările corporale prin care vor trece.

 Transformările normale specifice fetelor în perioada pubertăţii, sunt:

  • prima menstruaţie
  • se dezvoltă sânii
  • apariția pilozităţii axilare și pubiene
  • apariţia coşurilor

Fetițele care trec printr-o pubertate timpurie, au nevoie de consultație la medic, ca nu cumva să sufere de vreo afecţiune care a ajutat la apariţia prea devreme a pubertăţii.
Şi în cazul pubertăţii întârziate, fetiţele trebuie consultate şi ţinute sub supraveghere medicală, ca să vadă dacă procesul de creştere şi dezvoltare funcţionează normal.

În perioada pubertății din cauza puseului de creştere apar modificări ale aspectului fizic, atât la fete, cât şi la băieţi. Unii se pot îngrăşa, alții pot slăbi, în funcţie de metabolismul fiecărei persoane.

În această perioadă, trebuie să aveţi mare grijă cu copiii voştri, căci apare şi caracterul sexual, prin intermediul căruia doar hormonii sunt cei care dirijează mintea şi gândirea.

Fiți și prieteni nu doar părinți, petreceți cât mai mult timp de calitate împreună, aveţi răbdare şi ascultaţi tot ceea ce au să vă spună, căci voi sunteţi singurele persoane în care ar trebui să aibă încredere şi să vorbiţi despre orice subiect, inclusiv cel sexual. E o perioadă delicată care care implică mai multă înţelegere, răbdare, dragoste părintească, atenţie, atât din partea părinților, cât şi a profesorilor. 

Adolescenții în această perioadă trec printr-o serie de schimbări spirituale, îşi doresc să aibă propriul lor spaţiu, pe care îl aranjează în funcţie de caracterul lor, își fac cercuri noi de prieteni, lucru normal pentru copiii de vârsta lor. Vor să se adapteze grupului, făcând tot ceea ce cred că e necesar pentru a face parte din acel grup. Acum e momentul în care părinţii trebuie să fie foarte atenţi, să îi supravegheze şi să le explice de ce anume nu ar fi bine să facă parte din acel grup considerat rău famat. Este și perioada primei mari iubiri, acum sunt mai atenți în ceea ce privește aspectul fizic și părerea celor din jur.

Iar voi, dragi părinți, discutați fară jenă cu copii voștri pe orice temă, răspundeți la orice întrebare, pentru a preveni surprizele neplăcute din partea lor.

Sursa