Călătoriile cu avionul sunt destul de obositoare, pentru marea majoritate a persoanelor, mai ales dacă vorbim de distanțe lungi sau de zboruri cu escală. Atunci când intră în ecuație și un bebeluș, de care trebuie să ai grijă în permanență, pe care trebuie să îl hrănești, să îl calmezi atunci când plânge, să îi schimbi scutecele, lucrurile se complică. În continuare vom încerca să vă aducem la cunoștință cât mai multe informații pe care trebuie să le știți înainte de a vă asuma o asemenea aventură. Ne vom referi, desigur, la călătoriile cu bebeluși de 0-2 ani, care necesită o grijă constantă.

Prima călătorie cu avionul împreună cu copilul. Ce trebuie să știm

Vârsta permisă pentru a călători și actele necesare

Vârsta minimă pe care trebuie să o aibă bebelușul tău pentru a călători cu avionul diferă de la o companie aeriană la alta, între 2 și 14 zile, iar, de multe ori, vă va fi solicitată și o adeverință care să specifice că bebelușul, dar și mămica, sunt apți pentru zbor. Mama are și ea nevoie de această permisiune pentru că, dacă ai născut prin cezariană, perioada pe care trebuie să o aștepți se prelungește.

Chiar dacă este permisă călătoria începând cu o vârstă atât de fragedă, sunt și alte aspecte de care trebuie să țineți cont înainte să luați o asemenea decizie. Specialiștii susțin că bebelușii pot zbura cu avionul fără probleme abia după ce împlinesc 2-3 luni. Această recomandare se bazează pe următoarele aspecte/teorii:

  • abia la această vârstă, sistemul imunitar al bebelușului este suficient de dezvoltat pentru a face față germenilor. Trebuie sa țineți cont de faptul că majoritatea avioanelor folosesc aer recirculat și dacă se întâmplă să fie o persoană răcită la bord, șansele sunt mari ca bebelușul să ia și el răceală;
  • în aceste 2-3 luni ai timp sufient pentru a-l obișnui cu un anumit program în ceea ce privește alăptatul, somnul.

Pentru a călători cu un bebeluș ai nevoie de un bilet și pentru el, chiar dacă nu va avea propriul scaun. Majoritatea companiilor aeriene percep un procentaj din suma achitată pentru biletul adultului, dar cel mai important este ca atunci când achiziționezi biletele să ceri toate detaliile de care ai nevoie pentru zbor. Unele companii permit rezervarea locurilor și, în acest caz, fii sigură să iei locuri pe culoar sau pe primul rând, pentru a avea libertatea de a te ridica oricând ai nevoie, fără să deranjezi alți pasageri. În caz contrar, va trebui să mergi cât mai repede la aeroport, pentru a primi niște locuri cât mai bune. Este important de știut și faptul că nu vei putea să călătorești singur cu mai mult de un bebeluș care are mai puțin de 6 luni; fiecare bebeluș trebuie să aibă propriul însoțitor. De asemenea, trebuie să știi că vei avea nevoie și de pașaport pentru el, daca destinația pe care ai ales-o îl cere.

Prima călătorie cu avionul împreună cu copilul. Ce trebuie să știm

Unde va sta bebelușul

Dacă bebelușul tău are mai puțin de doi ani, va putea călători la tine în brațe, utilizând o centură de siguranță specială. Unele companii aeriene dispun de echipamente speciale (landouri) care îi vor face călătoria cât mai plăcută. Nu uita să soliciți acest echipament în momentul în care cumperi biletele.

Odată ce copilașul a împlinit vârsta de 6 luni, vei putea solicita un loc separat pentru el, în schimbul unei taxe și cu condiția ca acesta să aibă la dispoziție un scaun auto (nu toate companiile pot să le pună la dispoziție). La fel, înainte să achiziționezi unul, trebuie să fii la curent cu politicile companiei și cu normele pe care le impune.

Bagajul bebelușului

Înainte de a-ți pregăti bagajele, fii sigură că poți lua un bagaj de mână suplimentar pentru bebeluș. Dacă nu, va trebui să introduci toate lucrurile necesare zborului într-un singur bagaj de mână.

 Este cunoscut faptul că există restricții în ceea ce privește transportul lichidelor în avion, dar, când vine vorba de laptele sau mancarea bebelușului, nu există nici un fel de restricție. Asta înseamnă că poți să iei cu tine în avion cantitatea de care ai nevoie de lapte praf, lapte matern (deși ai posibilitatea de a alăpta în avion), apă fiartă pentru prepararea laptelui praf (aceasta trebuie să fie pusă într-o sticluță pentru bebeluși).

Fii sigură că iei cu tine suficiente scutece pentru zbor, dar și pentru o aventuală amânare a zborului. Astăzi majoritatea avioanelor dispun de măsuțe speciale în toalete, schimbarea scutecelor nu ar trebui sa fie o problemă.

Prima călătorie cu avionul împreună cu copilul. Ce trebuie să știm

Zborul

Urechile bebelușului sunt destul de sensibile și, pentru a-l scuti, pe cât de mult posibil, de senzațiile neplăcute din timpul decolării și aterizării, este recomandat ca, din momentul în care se anunță aceste momente, să-l alăptezi pe cel mic sau să îi dai o suzetă, dacă e treaz desigur.

Pentru a-i oferi un sentiment de siguranță bebelușului, puteți să îl țineți cât mai aproape de corp, într-un port-bebe, marsupiu sau wrap. Acestea îi vor limita mișcările, iar surprizele vor fi eliminate. De asemenea, ai grijă să ai câteva jucării noi la tine, pentru a-i distrage atenția în cazul în care devine agitat.

Cel mai important este ca tu să îți păstrezi calmul în timpul zborului, indiferent de situație! O stare de neliniște sau iritabilitate va fi, cu siguranță, transmisă și bebelușului, iar asta va complica și mai tare lucrurile.

Sursa: Mamaplus.MD