Familia Comanici din satul Sofia, raionul Hâncești, a reușit să învingă coronavirusul. După ce acum două săptămâni toți cei patru membri ai familiei au fost diagnosticați pozitiv cu Covid-19, soții, împreună cu cei doi copii, au fost externați luni, 30 martie, din spitale și s-au întors acasă.

Acum, familia respectă recomandările medicilor, s-a autoizolat la domiciliu pentru 14 zile și povestește cu bucurie că „se simt foarte bine”. Tot luni a fost externat și soțul primei paciente decedate din cauza noului coronavirus din satul Bălceana, tot din raionul Hâncești.

Totul a pornit de la pacienta venită din Italia care nu s-a izolat acasă, dar a venit la oficiul medical la 6 martie...

Alexandru Comanici are 31 de ani și locuiește împreună cu familia în satul Sofia, localitate care a intrat printre primele în carantină. Bărbatul este asistent medical și de mai bine de șapte ani activează la oficiul medical din satul vecin – Bălceana, localitate aflată în carantină din 16 martie. Bărbatul relatează că s-a infectat cu Covid-19 la locul de muncă, după ce a interacționat cu femeia venită din Italia, prima pacientă confirmată pozitiv cu noul coronavirus în localitate. 

„Nu știam că este bolnavă și echipament nu aveam, încă în toată țara nu era, aveam doar măști, mănuși simple și halat medical. Când a venit la noi la spital, simptome de gripă nu prezenta, avea doar dureri de cap și tensiune mare, dar era infectată și prezenta pericol pentru alții”, povestește Alexandru.

Asistentul medical spune că primele simptome le-a simțit după patru zile, dar peste o săptămână s-au accentuat. Simptomele celorlalți membri ai familiei au apărut peste o săptămână, după ce Alexandru a intrat în contact cu femeia infectată. Astfel, au chemat imediat ambulanța și au ajuns la spital.

Copiii au fost internați la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii, iar Alexandru și soția sa Galina au fost duși la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, unde li s-au prelevat probele pentru a fi testați la Covid-19.
Bărbatul povestește că deși, el și soția au primit rezultatele testelor a doua zi, copiii au fost testați de patru ori – „primele două teste au fost suspecte, dar nu pozitive”.

Timp de două săptămâni, familia Comanici a fost internată în spital și a primit tratament. 

„Am fost tratați cu antivirale, datorită cărora am reușit să cobor febra, care persista de 12 zile. Nu aveam voie să intrăm în contact cu personalul ca să nu-i îmbolnăvim și pe ei, pentru că echipamentele medicilor nu sunt foarte performante. Medicii purtau echipament de protecție, măști, ochelari de protecție, însă infirmierele – nu. Aveau niște măști, halate, mănuși mai simple, dar nu intrau în contact cu noi, ne aduceau mâncare, făceau curat în salon și plecau, nu stăteam pe lânge ele”, relatează Alexandru.

Mesajul lui Alexandru este simplu: „Oamenii să fie atenți și să stea acasă. Să aibă răbdare și încredere că o să depășim pandemia. Dar, să sperăm, cu cât mai puține victime, iar autoritățile să se implice mai cu inimă”.

Alexandru mai spune că tot luni a fost externat și soțul primei paciente decedate din cauza COVID-19. Asistentul medical afirmă că bărbatul este izolat la domiciliu, însă ne-a recomandat să nu-l contactăm, mărturisind că acesta „este într-o stare de depresie”.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, până joi, 2 aprilie, în R. Moldova au fost înregistrate 23 de cazuri de recuperare dintre cele 423 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Cinci persoane au decedat, inclusiv un medic.