Relația dintre mamă și fiu are o sumă de detalii care o fac particulară, iar limita dintre o relație perfectă și una imperfectă este foarte fină. Mamele de băieți au o mândrie specială pe care nu o vei găsi la mamele de fete. Asta nu înseamnă că mamele de fete sunt mai puțin mândre de copilul lor, dar manifestările lor sunt în bună măsură diferite.

Fii afectuoasă. Există tendința de a arăta mai puțină afecțiune băieților decât fetelor. Mamele cred că manifestarea afecțiunii față de băiatul lor, prin îmbrățișări și gesturi calde ar putea submina masculinitatea copilului lor. În realitatea băieții au nevoie de aceleași dovezi de afecțiune de care au nevoie și fetele și nu doar în perioada în care sunt foarte mici. 

Învață-l respectul și bunătatea. Dacă băiatul tău nu o să învețe de la mama lui ce înseamnă respectul față de cei din jur și bunătatea nu o să poată să înțeleagă niciodată valoarea acestor sentimente. Respectul nu înseamnă doar o atitudine politicoasă, după cum bunătatea nu înseamnă numai să ajuți pe cineva.

Învață-l să-și arate emoțiile. Părinții cred că este normal ca o fată să plângă, dar privesc cu o anume reținere emoțiile și lacrimile unui băiat. În fapt este și bine, și necesar ca un băiat (viitor bărbat) să-și arate emoțiile și sentimentele. Emoțiile sunt cele care ne fac oameni. De la ideea că băieții trebuie să-și ascundă emoțiile s-a ajuns la convingerea că joaca băieților cu păpuși este nesănătoasă și că gesturile de afecțiune între mamă și băiat nu sunt necesare.

Învață-l disciplina față de sine însuși. Regulile blânde nu sunt favorabile educației băieților. Aceștia iau lucrurile ad litteram și nu au fost hărăziți cu arta de a citi printre rânduri. Dar riscul de a depăși limitele atunci când este vorba despre sancțiuni sunt mult mai mari cu băieții decât cu fetele, așa că soluția este să îi oferi standarde corecte pe care să le aplici ferm. În același timp este necesar să aplici pedepse cu atenție. Sancțiunile trebuie să fie participative pentru băieți mai degrabă decât restrictive.

Acordă importanță maximă educației școlare. Băieții au o altă evoluție decât fetele. Este o prostie afirmația cu „se maturizează mai greu”, realitatea este că pur și simplu au alte mecanisme de maturizare. În consecință au nevoie de o intensă supraveghere și de o evaluare onestă a modului în care evoluează. Discută constant cu profesorii fiului tău și ajută-l atunci când are nevoie.

Nu jucă rolul de „mamă-urs”, adică nu-l proteja excesiv. Nu te avânta să-i rezolvi toate problemele și toate conflictele în care intră. Lasă-l să se descurce singur, dar rămâi pe margine și evaluează felul în care știe să-și soluționeze problemele.

Învață-l să fie curtenitor. Să spună bună ziua, să deschidă ușa, să știe cum să ofere o floare – acestea sunt lecții pe care un bărbat le învață de pe vremea când e băiat sau nu le învață cu adevărat deloc și va părea stângaci atunci când va face asta forțat. Nu e un fraier dacă este politicos, dimpotrivă, indiferent ce va ajunge în viață va fi apreciat pentru bunele lui maniere în orice situație.

Lasă-l să mai și piardă. Băieții sunt mai competitivi și iau înfrângerile mai în tragic decât fetele. Dar să-l lași din când în când să mai și piardă, să nu te repezi să-i oferi vreun premiu de consolare este o lecție foarte importantă pentru un băiat – îl învață despre responsabilitate și urmările faptelor sale, îl motivează, îl face să vrea să fie mai bun și se va bucura de o victorie meritată mult mai tare data viitoare.

Oferă-i modele bune. Trăim într-o țară în care ca femei ne plângem mult de bărbați, dar uităm că acei bărbați au fost crescuți de femei ca noi. Dacă vrei ca băiatul tău să devină un bărbat de care să fii mândră, oferă-i modele bune – tatăl, bunicul, prietenii de familie sunt influențele cele mai importante în viața unui băiat. Fii sigură că ei se comportă la standarde înalte când sunt în preajma copilului (și nu numai).

Lasă-l să-și murdărească hainele. E o lege nescrisă – se va murdări fix la 3 minute după ce l-ai schimbat sau exact înainte să plecați de acasă. Nu e nimic! De asta s-au inventat detergenții. Este mai important pentru băiatul tău să se joace în libertate și fără constrângeri (dar în siguranță!) decât să arate ca un mic prinț.

Îndeamnă-l să exploreze, să afle, să caute. Copilul activ social este mereu mai bun la școală. În ceea ce-i privește pe băieți aceștia trebuie orientați către activități de echipă, către sport și trebuie încurajat să comunice cu colegii și prietenii lui. Evident supravegherea părinților rămâne necesară.

Sursa