Mihai Andrei Aldea este preot în România de mai bine de 20 de ani, a spovedit mii de oameni şi este duhovnicul a altor câtorva sute de suflete. Spune că rostul familiei nu este înțeles astăzi aproape de nimeni şi că oamenii nu se mai căsătoresc din iubire. În opinia părintelui, iubirea de astăzi este pur şi simplu o patimă.

Preotul român Mihai Aldea a vorbit despre rolul familiei, de ce au ajuns tinerii să se căsătorească târziu şi care este cauza divorțurilor frecvente.

„Rostul familiei nu este înțeles astăzi aproape de către nimeni. Din această pricină oamenii se căsătoresc foarte târziu. Din acest motiv foarte multe fete extraordinare nu-şi găsesc soți şi foarte mulți bărbați extraordinari nu-şi găsesc soții. Pentru că nu se mai înțelege ce este familia, nu se mai înțelege rostul existenței omului. Omul de astăzi îşi închipuie că rostul lui este să se simtă bine, să aibă o anumită casă, o anumită maşină sau un salariu. Dar toate acestea sunt false. Soțul şi soția sunt o mică armată care, menținând binele în casa lor, capătă puterea de a face nişte ofensive în afară. Acesta este rostul existenței, să faci binele. Întâi în casa ta şi, odată ce ți-ai stabilit cetatea, poți să faci bine şi în afară. Atunci eşti împlinit.

Oamenii nu se mai căsătoresc din iubire, chiar dacă asta pretind. Iubirea de astăzi este pur şi simplu o patimă. O patimă legată de aspectul celuilalt, de aparențe sociale şi aşa mai departe. Divorțul apare pentru că nu-l mai acceptăm pe celălalt aşa cum este. Adevărata iubire nu ignoră defectele celuilalt. Sunt des întrebat cum se alege partenerul. Le răspund că pe baza defectelor. Toată lumea zice că în funcție de calități. E fals. Soțul sau soția se aleg pe baza defectelor. Caută să i le vezi pe toate, pentru că la început eşti orb. Dacă poți să duci defectele lui toată viața, înseamnă că sunteți făcuți unul pentru celălalt. Dacă nu, atunci nu o să rezistați împreună.

Omul de astăzi este un om extrem de complexat. La prima vedere, are motive. Dacă luăm exemplul unui tânăr, este foarte greu să ajungi la definiția musculară a marilor modele. Şi chiar dacă ajungi să ai un corp aşa cum îți doreşti, este întotdeauna unul mai bun decât tine. Dar asta nu este o nenorocire. Nu este nevoie să fii perfect, este de ajuns să fii bun. În clipa în care omul înțelege acest lucru, se eliberează de toată această povară. Altfel, în clipa în care este iubit se simte încolțit. Crede că nu se ridică la înălțimea aşteptărilor, nu o să fie în stare, o să vadă partenerul nu ştiu ce la el şi o să-l dezamăgească. De aceea omul de astăzi foloseşte tone de machiaj, nu doar cele faciale, mă refer şi la purtarea socială care este extrem de falsă. Noi nu ne îmbrăcăm ca să fim noi înşine, noi ne îmbrăcăm ca să părem ceva”, spune preotul.