Orice părinte își învață copilul că nu e bine să mintă, dar asta nu îi oprește pe părinți să nu îi mintă ei înșiși pe cei mici din când în când, pentru a evita discuții interminabile cu ei. Micile minciuni pe care părinții le spun copiilor pentru a-i face să tacă sau să accepte o regulă de bun simț sunt amuzante și fiecare dintre noi le-am auzit cândva în copilărie sau le-am spus la rândul nostru.

„Pentru că așa am spus eu”

De multe ori, când nu mai ai chef să le explici celor mici de ce nu ar trebui să stea cu ochii într-un ecran tot timpul sau de ce ar trebui să nu mai amâne temele, argumentul suprem ajunge să fie cel care sună cel mai puțin convingător dacă i l-ai spune unui adult: „Pentru că așa am spus eu”.

„Ne vom întoarce altă dată”

Un copil într-un magazin de jucării este precum o bombă care urmează să fie detonată dintr-o clipă într-alta. De îndată ce pune ochii pe ceea ce își dorește, va face tot ce îi va sta în putință să îl obțină. Dacă în acel moment nu îți permiți să cumperi acel ceva, un singur „nu” nu este suficient. Astfel, apelezi la „ne întoarcem în altă zi”, pentru a împăca pe toată lumea.

„Aproape am ajuns”

Copiii sunt, în esență, ființe nerăbdătoare. Tocmai de aceea, drumurile lungi nu sunt cele mai bune prietene ale celor mici. Aceștia din urmă nu contenesc să te întrebe dacă mai este mult până la destinație de îndată ce se plictisesc, așa că singurul răspuns care îi liniștește – măcar temporar – este că în curând veți ajunge.

„Nu o să doară”

Când vine vremea analizelor, injecțiilor sau vaccinurilor, cei mai mulți copii se panichează la vederea acurilor – nici nu e de mirare, întrucât și mulți adulți le împărtășesc teama. Anticiparea durerii îi dă peste cap pe cei mici, așa că în acele momente singurul gând liniștitor pe care părinții pot să îl dea este că nu va durea (chiar dacă, în realitate, probabil va durea).

„Dacă te mai strâmbi, așa o să rămâi”

Nu este un secret că cei mici se exprimă într-un mod ludic. În jocurile lor intră inclusiv strâmbăturile, de tipul privitului cruciș și scoaterea limbii. Este foarte ușor să exagereze cu aceste strâmbături și să devină enervanți însă, fără să își dea seama. O modalitate simplă de a le găsi butonul de pauză este celebra replică „dacă te mai strâmbi, așa o să rămâi”.

„Am ochi și la spate”

Din când în când, copiii mai fac câte o poznă, cum este și firesc când sunt mici. Ca părinte, cauți adeseori să le previi. De cele mai multe ori nu poți, dar dacă vrei să îți sporești șansele de câștig, poți să îi spui celui mic că ai ochi și la spate – nu va trebui să verifice pentru a te crede pe cuvânt.