Nimeni nu se așteaptă să doarmă nopți întregi cu un nou-născut acasă, dar cele mai multe dintre noi ne imaginăm că pe măsură ce copilul crește vom avea parte de mai multe ore de odihnă. Un studiu nou a demonstrat faptul că părinții, în special mamele, continuă să fie private de somn 4-6 ani după naștere.

Studiul a avut ca eșantion 4,659 de părinți din Germania care au adus pe lume un copil. Obiceiurile lor legate de somn au fost studiate timp de 7 ani. Astfel se face că oamenii de știință au ajuns la concluzia că durata de somn revine la nivelul de dinainte de nașterea copilului abia când micuțul intră la școală.

Părinții care au copii mai mari simt că nu ar trebui să se mai plângă din cauza lipsei de somn. Cercetările au demonstrat însă că privarea de somn nu încetează în momentul în care copilul începe să doarmă în propriul pat, cameră.

Cu toate că un copil reprezintă o sursă inepuizabilă de fericire, cei mai mulți părinți se pot simți copleșiți de noile sarcini și responsabilități pe care noul rol le aduce în viața lor. De aici apar calitatea redusă a somnului și orele mai puține de odihnă până când copilul împlinește 6 ani.

Mamele dorm mai puțin decât tații. Este un trend care începe imediat ce bebelușul este adus acasă și durează pana când copilul intră la școală. Cercetările au relevat faptul că în primele 3 luni după naștere, mamele dorm, în medie, mai puțin cu o oră decât înainte de sarcină, pe când tații pierd doar 15 minute.

Femeile experimentează lipsa de somn mai mult decât bărbații după nașterea copilului, ceea ce confirmă încă o dată faptul că mamele îndeplinesc rolul principal în îngrijirea celui mic.

Când copiii din studiu au ajuns să aibă între 4-6 ani, somnul mamelor nu revenise la numărul de ore de dinainte de naștere. Somnul lor era în continuare cu 20 de minute (media) mai scurt decât cel de dinainte de a avea copii.

Chiar dacă ei nu se mai trezesc noaptea pentru a fi hrăniți, odată cu înaintarea în vârstă apar alți factori care le fragmentează somnul în timpul nopții. Vorbim aici despre stări de rău, coșmaruri etc.

Părinții care sunt la primul copil dorm mai puțin în comparație cu părinții mai experimentați, care sunt deja la al doilea, al treilea copil, iar mamele care alăptează dorm și ele mai puțin în comparație cu mamele care își hrănesc copiii cu lapte praf.

La prima vedere poate părea descurajant faptul că în momentul în care copilul va împlini 4 ani vei dormi la fel de puțin ca atunci când avea 4 luni, însă este o etapă a vieții de părinte. Vestea bună este că indiferent dacă ai un copil sub 6 ani sau mai mulți, orele de somn nu mai scad.

Dacă simți că ai nevoie de mai mult somn și are cine să-ți întindă o mână de ajutor, nu ezita să apelezi la acele persoane. Într-o zi, copilul tău va avea un somn neîntrerupt, iar tu te vei putea bucura de somn o noapte întreagă.