Pentru a asigura confort și sănătate copilului, trebuie să atrageți atenție la iluminarea odăii sale. Vă prezentăm mai jos regulile pe care trebuie să le respectați.

Lumina în  odaia copilului

Cele mai importante surse de lumină

În dormitorul copilului trebuie să fie, în primul rând, suficientă lumină. E preferabil ca ferestrele să fie în partea de sud-est, astfel va avea parte de lumină naturală pe tot parcursul zilei. Dacă ferestrele sunt orientate spre nord sau spre vest, lumina naturală poate  fi compensată  cu surse artificiale de lumină.   

  1. Lumina naturală. În majoritatea cazurilor, lumina este asigurată de lustra de pe tavan, care luminează de sus în jos. Dacă odaia micuțului este dreptunghiulară sau are o suprafață mare, e mai bine să instalați două corpuri de iluminat. Puteți cumpăra o lustră cu plafoane închise sau orientate  în sus. Astfel veți proteja ochii copilului de lumina stridentă.  
  2. Iluminatul pe zone. Majoritatea copiilor utilizează la maximum toată suprafața odăii, de aceea trebuie să luminați și cele mai îndepărtate colțuri. Vă pot ajuta spoturile, care pot fi montate pe tavanul extensibil, sub rafturile de cărți și nu numai.   
  3.  Lampadarele și aplice. Aceste lămpi pot fi utilizate pentru iluminarea corectă a zonei de joacă sau pentru lectură. La cumpărarea corpurilor de iluminat, atrageți atenție la calitatea lor. Aplicele ar trebui să  aibă plafoane rezistente, iar lampadarele – suporturi sigure.  
  4. Veioza. Rolul principal al acesteia este să creeze atmosfera necesară  copilului pentru a  merge la culcare. Veioza poate avea forma unui animăluț sau a unui erou din desenele animate. Dacă odaia e destinată pentru doi sau mai mulți copii, fiecare copil trebuie să aibă veioza sa.   
  5. Lampa de masă. Chiar dacă micuțul nu merge încă la școală, la sigur desenează, modelează sau, pur și simplu, se joacă cu jucăriile așezat la masă. Iată de ce trebuie de acordat o atenție deosebită luminii din dormitorul acestuia. O iluminare corectă presupune neapărat folosirea lămpii de masă. Aranjați-o astfel încât lumina să cadă mai jos de ochii copilului, pentru a evita iritațiile. De asemenea, atrageți atenția ca sursa de lumină să cadă în partea stângă (dacă este dreptaci).

Lumina în  odaia copilului

Câteva sfaturi suplimentare

  • În camera copilului evitați trecerea bruscă de la o lumină puternică la una slabă. E bine ca lumina să fie corect repartizată, iar umbra ușoară.
  • La alegerea veiozei, optați pentru cele cu reglator – este un reostat care reglează intensitatea luminii. 
  • În ziua de azi majoritatea renunță la sursa principală de lumină, pledând doar pentru iluminatul zonal. Dar nu puteți să renunțați totuși la lustra de pe tavan în odaia copilului. 
  • Cumpărați lustre rezistente. Camera copilului este și un loc de activități dinamice.  La alegerea lustrelor, lampadarelor, veiozelor și spoturilor pentru tavanele extensibile trebuie să țineți cont de acest lucru.
  • Lampa de masă mai bine să o fixați de masă, raft sau perete. Astfel nu se va răsturna și nu se va strica. Mai mult decât atât, acest gen de iluminator trebuie să aibă plafon închis sau semiînchis, ca lumina să nu cadă în ochi.
  • Atunci când instalați lumina în odaia copilului, ascundeți toate cablurile, ca să nu poată fi atinse de copil. Prizele nu trebuie să fie accesibile pentru copil, sau acoperiți-le cu  apărătoare/capac de închidere. 
  • Dacă dormitorul este destinat pentru mai mulți copii, atunci cu ajutorul luminii puteți crea zone pentru fiecare copil.

Lumina în  odaia copilului

În acest fel, la instalarea luminii în odaia copiilor, trebuie să vă gândiți mai întâi la siguranța și confortul copilului. Dacă veți avea o abordare corectă, atunci dormitorul acestuia va deveni un loc potrivit pentru îndeplinirea temelor de acasă, odihnă și somn liniștit.  

Sursa