Legenda lui Moş Crăciun

Una dintre legendele despre Moş Crăciun spune că în Bethleem, era mare zarvă. Întreg neamul lui David era chemat pentru recensământ.

Crăciun, un bărbat aspru fusese înştiinţat că în curând va primi un oaspete de seamă, pe care va trebui sa-l găzduiască. Când Maria a poposit la uşa lui, obosită de drum Crăciun a gonit-o ca toţi ceilalţi, nebănuind că asta era oaspetele pe care trebuia sa-l primeascăşi şi-a căutat de treburile sale.

Femeia lui Crăciun a nesocotit porunca soţului şi a găzduit-o pe Maria în grajdul cailor, fiindu-i milă de tânăra care se chinuia să nască. Din cauza zgomotului pe care îl făceau caii, Maria nu a putut să nască de aceea Crăciunoaia a mutat-o în staului boilor şi l-a moşit pe Iisus. În momentul naşterii o lumină puternică s-a revărsat asupra ieslei, iar stelele au apărut pe cer.

La întoarcerea casă, Crăciun s-a minunat tare de lumina care înconjura locuinţa sa, crezând că acareturile sale au luat focşi animalele sânt în primejdie.  Crăciunoaia  i-a ieşit înainte pevestind miracolul Naşterii Mântuitorului.  Omul s-a înfuriat peste măsură în faţa nesupunerii şi i-a tăiat Crăciunoaiei ambele mâini. Chinuită de dureri, aceasta a fugit repede în staul ca să povestească Mariei ce a păţit. Se spune că pruncul Iisus I-a privit mâinile şi a binecuvântat-o şi în acel moment i-au crescut braţele la loc şi străluceau ca aurul.

În amintirea acelei minuni înfăptuite de Iisus, colacii pregătiţi pentru Crăciun se împletesc lăsându-se două capete pe margine- simbolul braţelor tăiate.

Crăciun cel rău a amuţit când a văzut minunea, a îngenunchiat la picioarele mariei şi i-a cerut iertare. Maria l-a îndemnat să postească şi să se pregătească de misiunea ce-i va fi încredinţată.

De atunci Moş Crăciun merge prin ger cu sacul în spate pentru a aduce daruri tuturor micuţilor.

Preluat din „Vine iarăşi Moş Crăciun”. Antologie de Boris Crăciun