Da, coronavirusul poate supraviețui şi pe haine! Chiar dacă cea mai eficientă metodă de prevenție a infecției cu noul coronavirus este spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, există şi alte recomandări pentru a reduce riscul de infecție. 

Printre acestea se numără dezinfectarea hainelor cu care am fost îmbrăcați în afara casei.

Să nu uităm de prosoape, mai ales dacă sunt folosite la comun!

Specialiştii recomandă să evităm spălarea hainelor la o temperatură mică, de obicei 30 de grade Celsius, pentru că aceasta nu distruge eficient virusurile. Iată, în schimb, temperatura optimă pentru dezinfectarea corectă a rufelor şi alte sfaturi utile.

Cu cât mai fierbinte, cu atât mai bine!

Temperatura corpului uman este, în medie, de 37 de grade Celsius, ceea ce constituie un mediu ideal de dezvoltare şi proliferare a bacteriilor şi virusurilor. Aşadar, este de la sine înțeles că pentru distrugerea acestora este necesară o temperatură mai ridicată a apei în care ne spălăm hainele.

Majoritatea virusurilor nu rezistă la temperaturi peste 60 de grade Celsius, aşa că este indicat să setăm temperatura la maşina de spălat peste această valoare. În special prosoapele, lenjeria de pat, eşarfele, lenjeria intimă şi hainele copiilor trebuie spălate la temperaturi ridicate.

Dar şi hainele de zi cu zi trebuie dezinfectate, pentru că intră în contact cu multe suprafețe posibil contaminate. Pentru că multe articole vestimentare sunt realizate din materiale sensibile la temperaturile ridicate, este indicată folosirea unor produse pe bază de alcool, care nu pătează hainele, dar elimină foarte eficient bacteriile şi virusurile, chiar şi la o temperatură mai mică a apei.

Pentru un plus de siguranță, puteți pune hainele spălate la un ciclu de uscare de 20 de minute.

Călcați rufele şi igienizați periodic cuva maşinii de spălat!

O altă recomandare este să călcați hainele. Temperatura fierului de călcat poate ajunge până la 100 de grade Celsius, temperatură la care nu rezistă niciun microb.

Nu uitați de curățarea maşinii de spălat, în special cuva acesteia, care poate adăposti multe virusuri şi bacterii. Acest lucru este valabil mai ales dacă obişnuiți să lăsați hainele nespălate în maşina de spălat mai multe zile la rând.

Aşadar, curățați cu dezinfectant cuva, fiecare colțişor şi nu ar strica un ciclu de spălare „în gol”, cu o cană de oțet alb, la o temperatură de cel puțin 60 de grade Celsius.

Este indicat să faceți asta o dată la o lună, pentru eliminarea oricăror urme de săpun, detergent, balsam, mucegai şi alți microbi.

Nu exagerați cu detergentul şi evitați balsamul!

Aveți grijă şi la cantitatea de detergent folosită! Nu exagerați, nu folosiți mai mult decât este specificat pe etichetă, pentru că spuma în exces nu va fi eliminată şi se va acumula în fibrele hainelor, determinând apariția mirosului neplăcut al hainelor, diverse reacții alergice ale pielii, dar şi dezvoltarea bacteriilor.

Cât priveşte balsamul de rufe, este indicat să îl folosiți cât mai rar spre deloc. Folosiți, în schimb, oțet alb (o jumătate de cană, în timpul ciclului de clătire) sau dezinfectant parfumat.