Mulţi părinţi cer sfaturi de la alţi părinţi, prieteni sau colegi de serviciu, pentru a rezolva o problemă destul de delicată, mai ales dimineaţa: trezitul copiilor. Ceasul deşteptător sună, iar bătălia începe: te duci, trezeşti copilul sau, cel puţin, încerci. Tu te enervezi, copilul începe să plângă, iar apoi te stresezi şi mai tare că nu va fi prima dată când veţi întârzia la şcoala/grădiniţă, respectiv serviciu. Dacă acest scenariu ţi se pare cunoscut, atunci aceste sfaturi sunt şi pentru tine.

mamaplus

Trezirea copilului se face lent şi calm, iar acțiunile părinților trebuie să fie gingașe şi tandre. Puteți conecta muzica preferată sau o lumină slabă, copilul trebuie mângâiat şi chemat pe nume. E foarte bine atunci când se creează un anumit ritual de trezire: îmbrățișează şi sărută copilul, întreabă-l cum a dormit, ce a visat. Datorită acestui fapt, copilul dezvoltă un reflex al trezirii plăcute.

Specialiştii le recomandă părinţilor să nu-şi mai consume energia, şi nervii, încercând să tragă de un copil pentru a se trezi. Însă, trebuie să le dea copiilor responsabilităţi. Nu este responsabilitatea părintelui să-i trezească dimineaţa. Nu este vina părintelui că ei nu se trezesc.

Abordează problema la modul “Şi tu şi eu avem probleme cu acest trezit de dimineaţă. Nu mai vreau să fiu eu repsonsabil(ă). Te voi striga o singură dată să te trezeşti, apoi este treaba ta. Eu voi pleca la serviciu şi te descurci cum ajungi la şcoală. Iar dacă n-ai cum, va trebui să iei legătura cu profesorii pentru a le explica ce s-a întâmplat şi să ceri lecţiile”.

Pregătiţi totul de cu seară

Pentru a nu mai intra în panica întârzierii, pregătiţi toate cele necesare pentru dimineaţă de cu seara: pacheţelul pentru şcoală, ghiozdanul cu manualele pentru ziua respectivă, hainele cu care urmează să se îmbrace etc.

Dacă ai copii mai mari (adolescenţi, preadolescenţi), o tactică ce a funcţionat în multe cazuri este să pui ceasul deşteptător în partea opusă a camerei şi nu imediat lângă pat, pentru ca aceştia să fie nevoiţi să se ridice să-l oprească. Şi, odată ridicaţi, nu toţi se întorc înapoi în pat.

Este inacceptabil:

– să trezești copilul cu voce strictă sau cu strigăt;
– să pui muzica la volum mare sau un ceas cu alarmă;
– să aprinzi o lumină puternică;
– să-l trezești în grabă și să-l grăbești.

Sursa