Unele mame se simt rău pentru că, uneori, nu au chef să se așeze pe podea pentru a se juca sau pentru a petrece după-amiaza construind cu copilul lor. Nu-ți face griji, nu se întâmplă nimic. Acest joc este un aspect fundamental în dezvoltarea copiilor, fiind o probă dovedită științific. Iar mama este, de obicei, jucăria preferată a celui mic. Dar asta nu înseamnă că mamele sunt mereu dispuse să-și distreze copiii. Este un semn că nu ești super-femeie și asta e bine.

mamaplus

Dacă micuțul tău dorește să se joace și tu nu o faci, soluția este de a căuta activități care să-ți placă și ție. Acest lucru face ca multe mame să se simtă rău, deoarece cred că trebuie să fie întotdeauna dispuse să stea pe podea pentru a construi, atunci când copilul îi cere, pentru a-l stimula continuu să dobândească noi cunoștințe pentru atunci când va crește.

Confruntată cu aceste situații, primul lucru este să eviți sentimentul de vinovăție.

„Joaca este o modalitate excelentă de a comunica cu copiii, de a detecta temerile, de a observa punctele forte și de a împărtăși emoțiile. Dar nu vă faceți griji și nu vă învinovățiți dacă nu aveți mereu dispoziția necesară ca să împărtășiți acest tip de activități cu cei mici sau nu știți cum să faceți acest lucru. Pur și simplu, trebuie „să vă dați permisiunea” să nu vă jucați cu copilul, dacă nu simțiți acest lucru. Dacă sunteți mamă, nu înseamnă că trebuie să fiți perfectă. Trebuie să aveți grijă să nu vă asumați rolul de super-femeie 24 de ore pe zi, pentru că uneori încercarea de a acoperi totul este un cost emoțional imens și o mare tensiune, care în cele din urmă se termina prin a vă descărca nervii pe cei care nu merită. Dacă cel mic dorește să se joace și mama nu vrea, soluția este de a căuta activități pe care ambii le plac”, explică psihologul Laura García Agustín, directorul Centrului Clavesalud din Madrid.

4 reguli de aur care te ajută:

1. Nu trișa!

Nu-i spune copilului fraze de tipul „mai târziu” și apoi să nu-ți împlinești promisiunea de a te juca cu el. Este mai bine să-i spui clar că în acel moment nu poți, că ai o zi complicată și încurajează-l să se joace singur sau să facă ceva distractiv, decât să-l lași să te aștepte mereu.

2. Nu țipa!

Copiii solicită continuu atenția mamei lor pentru că au nevoie de ea. De aceea, nu trebuie să strigi la el sau să te superi atunci când insistă, pentru că ar fi ca și cum l-ai certa pentru că este înfometat sau somnoros. Atenția și răsfățul sunt necesități afective elementare.

3. Nu-l ignora!

Chiar dacă nu poți participa, spune-i că ai auzit ce vrea, pentru a se simți auzit și îngrijit. Ignorarea îl poate afecta mai mult decât faptul că nu te joci cu el, pentru că îl poate face să se simtă nesigur, pe lângă faptul că-i provoacă frustrare și îi amenință stima de sine, în formare în acești ani.

4. Nu exagera!

Mama sau tatăl ar trebui să se lase duși de jocul copilului, și nu invers. Părinții tind să direcționeze prea mult din jocurile copiilor și, de asemenea, să le planifice și să le organizeze excesiv, ceea ce trebuie evitat: el este protagonistul și directorul activității.

Sursa