De multe ori, atunci când o femeie este însărcinată, se întâmplă ca și partenerul să ia în greutate. Însă asta nu este tot, unii preiau și din simptomele mămicii, având insomnii, pofte și grețuri matinale. Greutatea în sarcină este un subiect de interes maxim pentru graviduțe. Teoretic, în această perioadă, o femeie cu un indice de masă corporală normală ar trebui să pună între 11 și 16 kilograme. Cum rămâne însă cu greutatea viitorului tătic? Cum se explică faptul că bărbatul adaugă kilograme și prezintă unele simptome specifice gravidelor?

mamaplus

Ce este sindromul Couvade?

Fenomenul prin care partenerul experimentează manifestările specifice sarcinii poartă denumirea de sarcină simpatetică sau sindromul Couvade, un fenomen psihologic, analizat de oamenii de știință.

După ce mama naște, sindromul se remite, iar bărbatul se va simți mai bine. Specialiștii nu au găsit cu exactitate cauza sindromului Couvade, însă există teorii care susțin că această afecțiune poate fi explicată prin:

  • simpatie sau empatie cu mama;
  • identificare cu fătul;
  • o modalitate prin care viitorul tată solicită atenție partenerei într-un moment în care consideră că este neglijat;
  • gelozie ca urmare a capacității mamei de a purta copilul și de a experimenta nașterea.

Cercetătorii au descoperit, pe baza studiilor efectuate, că partenerii care au o relație profundă cu viitoarele mame au niveluri mai ridicate de hormoni feminini în sânge, pe perioada sarcinii partenerelor.

Viitorul tătic începe să ia în greutate și chiar suferă de insomnii, pofte și grețuri matinale. Ce este de făcut în acest caz?

Partenera trebuie să vorbească cu viitorul tătic și să-l liniștească, pentru a lua contact cu realitatea sarcinii. Chiar i se poate recomanda să citească forumuri și site-uri specializate de copii sau cărți cu privire la sarcină și nou-născuți. În acest fel, partenerul își va da seama cu ce se confruntă, va primi sfaturi, va învăța lucruri noi care până atunci au fost în ceață pentru el și poate înțelege exact ce presupune sarcina și viața unui nou-născut.

După toate acestea, tăticul va începe să simtă o legătura mult mai profundă cu viitorul său bebeluș, iar asta o va ajuta și pe mămică.

Acest sindrom poate fi ameliorat prin implicarea mai profundă a bărbatului în relația cu femeia însărcinată, descoperirea unor modalități de a face față anxietății asociate cu paternitatea, consultarea unui medic sau a unui psihoterapeut.

Sursa