Procesul de procurare a unei locuințe (apartament sau casă) poate fi unul lipsit de stres și situații neplăcute dacă ne informăm chiar de la început despre toate etapele pe care trebuie să le parcurgem. Mai jos sunt expuse cele 9 etape esențiale în procesul de achiziționare a unei locuințe de vis.

mamaplus

Etapa 1 – determinați tipul de apartament pe care vreți să îl procurați

La această etapă inițială trebuie să definiți cum arată apartamentul pe care vi-l doriți: numărul de camere, în bloc nou sau vechi, cu reparație sau în varianta albă, etajul, sectorul etc.

Etapa 2 – analizați posibilitățile financiare

La această etapă este important să vedeți care este prețul maxim pe care vi-l puteți permite ca să achitați pentru apartamentul visurilor voastre. Dacă nu aveți toți banii în numerar 100%, trebuie să mergeți la bancă să vedeți care sunt condițiile de creditare.

Etapa 3 – analizați ofertele imobiliare în mediul online

Trebuie să fiți foarte atenți deoarece pe site-urile de profil precum makler.md sau 999.md există foarte multe anunțuri fake (anunțuri false) care nu corespund realității.

Pentru a fi mult mai siguri, apelați la o companie imobiliară din Chișinău, pe site-ul căreia veți găsi doar anunțuri imobiliare filtrate, verificate, cu poze și prețuri reale.

mamaplus

Etapa 4 – mergeți la vizionări

La vizionarea apartamentelor este important să fiți atenți la toate detaliile tehnice și estetice (actele de proprietate, planificarea, starea generală a imobilului, calitatea lucrărilor de construcție și reparație, calitatea mobilei și a tehnicei de uz casnic etc.).

Etapa 5 – acordul cumpărătorului și vânzătorului cu privire la vânzarea locuinței

Odată ce v-ați hotărât să procurați un anumit apartament, este important să stabiliți mai multe detalii foarte importante împreună cu vânzătorul, precum: cine este proprietarul, data când va avea loc tranzacția, cine și ce acte trebuie să pregătească și ce impozite și taxe trebuie să achite etc.

Etapa 6 – întocmirea arvunei

După ce ați stabilit toate detaliile din etapa 5, urmează să întocmiți în scris arvuna, în care vor fi indicate datele vânzătorului și ale cumpărătorului, datele despre imobil, suma achitată drept arvună, suma finală a imobilului, data tranzacției, data întocmirii arvunei și semnăturile ambelor părți.

Etapa 7 – pregătirea setului de acte pentru autentificarea notarială a tranzacției

Vânzătorul trebuie să pregătească buletinele de identitate ale tuturor persoanelor cu statut de proprietar, extrasul și evaluarea imobilului de la Agenția Servicii Publice (Cadastru). Cumpărătorul trebuie să pregătească actul de identitate și resursele financiare.

Etapa 8 – încheierea contractului de vânzare-cumpărare la notar

Cumpărătorul are obligația de a achita taxa de stat și onorariul notarului. Vânzătorul, la rândul său, are obligația de a achita după tranzacție impozitul pe venit din creșterea de capital (dacă există).

Etapa 9 – înregistrarea contractului la cadastru

După autentificarea contractului de vânzare-cumpărare la notar, cumpărătorul (noul proprietar) trebuie să înregistreze contractul la Agenția Servicii Publice (Cadastru) în raza de activitate a căruia se află bunul imobil.

RECOMANDARE:

Pentru a evita multitudinea de probleme și neclarități care pot apărea în procesul de procurare a unui apartament, apelați la un specialist imobiliar profesionist din cadrul companiei Acces Imobil. Noi știm cum trebuie gestionată corect fiecare etapă din acest proces complex.

Acces Imobil – cu noi faci alegerea corectă!
Adresă: Chișinău, bd. Grigore Vieru, 12/1
Telefon: 078 888 900
www.accesimobil.md