Vremea se răcește simțitor, iar acum este momentul potrivit să scoți din dulapuri hainele mai groase, cum ar fi paltoanele sau scurtele de toamnă. Dacă nivelul de umiditate în apartament este destul de ridicat, iar în timpul verii ai uitat să aerisești hainele de iarnă, s-ar putea să ai parte o o surpriză neplăcută și anume mucegaiul instalat pe haine.

mamaplus

Majoritatea curățătoriilor de la noi nu dau garanția unei curățări definitive în cazul hainelor afectate de mucegai, însă dacă totuși recurgi la asta, s-ar putea să salvezi haina pentru o perioadă sau chiar pentru încă un sezon.

Dacă totuși ai decis să scapi de mucegaiul de pe haine în condiții casnice, există câteva metode eficiente cu ingrediente pe care s-ar putea să le ai la îndemână.

Remedii împotriva mucegaiului care funcționează cu adevărat:

1. Înmoaie hainele timp de 2 sau 3 ore în apă rece cu oțet. Spală hainele mai apoi, așa cum faci de obicei, și folosește un balsam delicat ca să scapi de mirosul de oțet.

2. Petele de mucegai mai pot fi eliminate și preparând o soluție din 100 ml apă oxigenată și 20 ml amoniac. Întinde soluția pe toată suprafața pătată și las-o să acționeze câteva minute. Atenție la hainele mai delicate, asigură-te că ai citit instrucțiunile de spălare de pe etichetă înainte de a curăța petele de mucegai!

3. Pentru petele mai vechi de mucegai poți folosi 200 ml amoniac, pe care îl așezi direct peste pete. După ce l-ai lăsat să acționeze 15 minute, spală haina cu detergent și apă.

4. Hainele tale sunt din lână sau mătase? Atunci trebuie să știi că terebentina (se găsește în farmacii) te ajută să scapi de mucegaiul de pe hainele delicate.  Tamponează ușor petele de mucegai cu o dischetă demachiantă sau puțină vată îmbibată în terebentină iar mai apoi spală hainele cu un detergent special pentru materialele sensibile. Este indicat ca hainele de mătase să le speli manual sau la programul de rufe delicate al mașinii, iar hainele de lână să le speli numai la mașină, selecționând programul corespunzător.

5. Petele proaspete se freacă cu lapte bătut, iar pe cele mai vechi trebuie să le freci cu zeamă fiartă de lamăie. Pentru petele de mucegai foarte rezistente folosește o soluție obținută din 500 ml de apă caldă,  în care adaugi 1 lingură de amidon, 1 lingură de sare, zeama de la o lămâie și o lingură de săpun ras. Lasă haina la înmuiat în soluția pregătită, și tot ce îți mai rămâne e să  o limpezești și s-o lași la uscat.

Mucegaiul poate duce la probleme respiratorii, așadar casa în care locuiești și hainele pe care alegi să le îmbraci trebuie să fie mereu curate.

Sursa