Bucurie, nerăbdare, dar și un strop de gelozie. Iată care vor fi, probabil, emoțiile pe care le va experimenta primul copil atunci când îl vei anunța despre venirea pe lume a fratelui mai mic. Când vine timpul să aibă și al doilea copil, părinții se confruntă și cu potențialele gelozii ale primului născut. Înainte să apară această gelozie, este bine să știm cum să abordăm situația din start.

mamaplus

Dacă ai luat deja decizia de a avea un alt doilea copil, reține că cei mici nu au o concepție asupra perspectivei de viitor și nu știu să măsoare corect trecerea zilelor, săptămânilor sau lunilor. Din acest motiv, o așteptare prelungită îi poate face să își piardă interesul sau să creadă că situația actuală nu se va schimba niciodată.

Chiar dacă nu există un mod corect sau greșit de a-i spune copilului tău că va avea un frate sau o soră, modul în care o vei face va depinde mult de maturitatea și de vârsta lui. Nu este același lucru să-i spui unui copil în vârstă de 2 ani că urmează să vină pe lume un bebeluș și unuia de 8 ani.

Dacă primul copil are peste 4 ani, odată ce au trecut primele trei luni de sarcină, când riscurile unui avort au fost deja depășite, poți da vestea.

Dar dacă are mai puțin de 4 ani, este mai bine să aștepți până în ultimul trimestru sau când burtica de gravidă va fi deja evidentă. De la vârsta de 8 ani, copiii sunt deja ceva mai mari și au o mai bună înțelegere a lucrurilor. Acesta este motivul pentru care discursul se poate schimba și poți comunica vestea într-un mod mai matur. Cu siguranță, după ce a aflat că va avea un frate mai mic, copilul va dori să se implice în tot felul de activități care preced venirea pe lume a bebelușului.

După ce i-ai spus copilului tău că va avea un frățior, arată-i ecografia și explică-i ce se întâmplă în corpul tău. Lasă-l să îți mângâie ușor burtica pentru a crea un contact fizic. Profită de aceste momente de comuniune pentru a-i aminti cât de mult îl iubești, dar și cât de fericită ești cu faptul că va mai avea un frate.

Modul de a da aceste vești este cheia care îi va defini atitudinea față de noul membru al familiei, așa că este bine să-i comunici totul într-un mod natural. Dacă piciul are peste 4 ani, probabil că a văzut deja la colegii de grădiniță frați mai mici și își dorește și el unul.

Ideal ar fi ca la anunțarea veștii, ambii părinți să fie prezenți. Poți organiza un eveniment festiv, așa încât copilul să asocieze sosirea pe lume a fratelui său cu ceva pozitiv. Dați-i vestea cu bucurie, subliniază-i că va avea cu cine să se joace mereu de acum încolo, că el, fiind mai mare, îl va putea învăța pe cel mic o mulțime de lucruri.

O strategie bună ar fi să îi citești seara povești despre copii care așteaptă venirea pe lume a unui frățior sau a unei surioare. În felul acesta va înțelege mai ușor sentimentele care se țes în jurul acestei așteptări.

În plus, ar trebui să încerci să-i explici care vor fi schimbările ce vor avea loc în viața de familie, întotdeauna dintr-o perspectivă optimistă și, în același timp, realistă. De exemplu, ar trebui să știe că, la fel ca atunci când s-a născut el, și fratele său va avea nevoie de multă atenție, deoarece copiii foarte mici nu pot face nimic de unii singuri. Dacă omiți astfel de detalii de teama că nu vor fi pe placul său, când va veni ziua nașterii, va avea o surpriză neplăcută și nu vei ști cum să gestionezi emoțiile.

Sursa