Vara e în toi, fructe și legume avem din plin, iar gospodinele noatre trudesc din greu în bucătării la prepararea compotrurilor și conservelor. Însă, dragi mămici, trebuie să fiți extrem de atente, pentru că un minut de neatenție, poate pune în pericol viața copiilor noștri. Doar anul trecut au fost înregistrate 498 de cazuri de arsuri la copii.  

Compotul: Un moment de neatenție poate fi fatal pentru copilul tău

Pe cât de bună ar fi intenția noastră, pe atât de fatală ar putea fi pentru micuți. Medicii spun că 70 – 80% din numărul copiilor cu arsuri survinite de la lichide ferbinți se atestă la o vârstă fragedă de până la trei ani. De cele mai multe ori aceste cazuri se întâmplă în condiții casnice.

”Cel mai bun tratament este profilaxia și respectarea unor reguli foarte simple. De aceea vă recomandăm să nu lăsați copiii fără supraveghere și să aveți grijă să nu intre în contact cu agenții provocatori ai leziunilor termice: lichide fierbinți, radiații umezante, agenți chimici, flacără, electricitate etc. Iar dacă totuși a survenit o arsură termică, vă rugăm să chemați de urgență Serviciul 903, să fiți spitalizați, pentru a preveni complicațiile care pot apărea în rezultat”, a declarat Igor Calmațui, medic chirurg pediatru, combustiolog din cadrul Secției de Arsuri, Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”.

În cazul arsurilor cauzate de opărirea cu apă sau lichide fierbinţi este recomandată înlăturarea hainelor. Dacă nu e posibil, atunci încercați să le tăiați. De asemenea, trebuie să supuneți rana sub un jet de apă rece. Atenție! În cazul în care a fost opărită o suprafață mare a corpului este contraindicat să spălați rana cu apă rece.

Unul din cele mai recente cazuri este al micuței Sarra, care la vârstra de doar un an și două luni a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața totată a corpului. Deși se afla într-o stare extrem de gravă, ea a reușit să supravețuiască, iar acum are nevoie de ajutorul nostru.

Compotul: Un moment de neatenție poate fi fatal pentru copilul tău

Prin urmare, evitați pregătirea compoturilor și conservelor în prezența copiilor. Încercați să faceți acest lucru atunci când picii sunt în vizită la bunici sau rugați apropiații să vă ajute la pregătitul compoturilor.

Totodată, există și alte modaliăți de a savura gustul intens al fructelor de vară. Astăzi, puteți depozita în congelator aproape toate fructele și legumele existente și să le consumați într-o stare foarte bună în perioada rece a anului. Sfaturi utile privind pregătirea și înghețarea acestora găsiți aici.  

Nu riscați cu viața copilului, o clipă de neatenție lasă sechele foarte agrave atât fizice, cât și psihologice!

În prezent, la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga” sunt internați 25 copii cu arsuri și cicatrici provocare de arsuri și trei copii sunt în stare gravă în secția Reanimare și Terapie Intensivă.

Sursa: Mamaplus.MD