Copiii tăi au nevoie de atenție constantă, dar și să își consume energia, să se distreze și să se simtă stimulați. Acesta este motivul pentru care e important să practicați împreună diverse activități în casă, mai ales atunci când vremea de afară nu vă permite să ieșiți prin parc sau la locul de joacă.

mamaplus

E important să evităm ca plictiseala să se instaleze în rândul celor mici. Pentru a-i distra nu trebuie să îți faci planuri foarte complicate sau prea costisitoare. Doar puțină imaginație este suficientă ca să transformi weekend-urile, spre exemplu, în momente pline de satisfacție pentru voi și copiii voștri. În funcție de vârstă, copiii vor avea interese specifice, astfel că va trebui să îți concentrezi întotdeauna atenția asupra nevoilor lor.

Activități pentru copii de la 1 la 3 ani:

În această etapă, totul devine o provocare. Cei mici încep să-și dobândească primele abilități fizice și vor să le pună în practică. Copiii sunt foarte activi, foarte curioși și dornici să exploreze lumea din jur. Încep să fie independenți, dar totuși nu știu să se raporteze la alți copii de vârsta lor, așa că preferă să se joace cu adulții. Cei mici încep să socializeze prin observație, astfel încât cele mai convenabile activități sunt următoarele:

Marionete și deghizări

Copiii se amuză foarte tare de măști sau de costumațiile anapoda. E suficient să îmbraci pe cap o pereche de pantaloni scurți și copilul imediat va pricepe gluma. Marionetele sunt un alt instrument educațional excelent cu ajutorul căruia, prin mici dialoguri, vă puteți distra și îi poți învăța o mulțime de lucruri. Unele accesorii vechi, pungi de hârtie și cearceafuri sunt suficiente pentru a da viață unor personaje comice.

Demontați și reasamblați

Învață-ți copiii cum funcționeaza obiectele și cum diferă în funcție de formă și dimensiune. Nu este necesar să cumperi jocuri specifice. Acasă poți găsi multe obiecte cu ajutorul cărora să recreezi anumite activități cum ar fi introducere unui obiect în spațiul potrivit. Spre exemplu, poți folosi o strecurătoare și câteva spaghete crude, iar cel mic să le introducă prin găuri. Este o activitate perfectă pentru a stimula dezvoltarea coordonării fizice.

De la 4 la 6 ani:

În faza preșcolară se folosesc foarte mult jocurile care stimulează capacitatea de învățare, deoarece dificultatea poate fi crescută sau diminuată în funcție de abilitățile copilului. Personalitatea celui mic joacă un rol fundamental, fiindcă unii preferă activitatea fizică și activă, în vreme ce alții răspund mai pasiv. Dacă vrei să îi dezvolți memoria vizuală sau orientarea spațială, iată câteva activități care îți vor permite să o faci într-un mod distractiv:

Jocuri de cărți

Ia o carte de joc și cere-i și copilului să facă la fel. Cel care are cel mai mare număr câștigă. Acest tip de joc poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a atenției. Adăugarea și compararea cărților sunt instrumente utile pentru o învățare distractivă.

Vânătoare de comori

Adună diverse obiecte mici și ascunde-le. Apoi, desenează o hartă și un tabel cu puncte pentru fiecare element găsit. După ce totul este gata, dă-i copilului instrucțiuni. Îl poți ajuta să își găsească drumul cu tehnica „rece” (departe) /„cald” (aproape). Premiul final ar putea fi câteva dulciuri, pe care le vei numi „comoara”.

De la 6 la 7 ani:

Începând cu vârsta de 6 ani, jocurile devin o completare a ceea ce învață la școală, ajutându-i să-și controleze emoțiile, să-și dezvolte personalitatea, să dobândească autonomie și să își îmbunătățească respectul de sine. Iată câteva exemple de activități pe care le poți face cu copiii din această grupă de vârstă:

Hand-made

Dezvoltați împreună cu cei mici un proiect, activități didactice care includ folosirea mâinilor pentru a crea și a se exprima. Profită de acest moment pentru a vă bucura împreună de o gustare specială. Pe Internet veți găsi numeroase idei la costuri reduse și cu utilizarea de materiale reciclabile.

Jocuri de masă

Aceasta este vârsta ideală pentru a începe să folosiți jocuri de masă, deoarece copiii pot înțelege și pot asimila regulile. Din aceste activități sunt obținute o mulțime de beneficii, printre care: învață să își aștepte rândul, încep să se gândească la strategii pentru a găsi soluții la probleme și, în același timp, realizează ce înseamnă să câștigi sau să pierzi.

Sursa