Majoritate oamenilor consideră că temperatura normală a corpului trebuie să fie 36,6 grade Celsius ? Așa să fie oare?

– Doctore, sunteți ultima mea speranță ! M-am adresat, deja, la câțiva medici. Nu m-a ajutat nimeni. Deja de jumătate de an, seara am temperatura 37,1 °C. Nu mă supără nimic. Rezultatul analizei de sânge este perfect, dar 37,1 °C! Toți îmi spun că am ceva ginecologic...

Care este temperatura normală a corpului: mitul despre 36,6°С

În ultima vreme sunt tot mai multe paciente de acest gen. Dintr-un impuls pe moment de a-și lua temperatura, au transformat acest proces într-un obicei maniacal căutându-și fel de fel de boli.

Dumneavoastră sunteți femeie?Aveți temperatura corpului 37,1°С? Nu vă supără nimic?Minunat ! Cel mai probabil că anume aceasta este norma.

În anul 1992, a fost examinată în cele mai mici detalii temperatura corpului înregistrată la feei și bărbați sănătoși cu vârste între 18 și 40 de ani. Indicii au variat între 35,6°C și 38,5°C, cu valoarea medie de 36,8°C +\- 0,4°C. Cea mai mică temperatură a corpului se înregistrează la ora 06:00, iar cea mai înaltă – între orele 16:00 și 18:00.

”Variația diurnă” normală temperaturii corpului este de 0,5°С. Cu toate acestea,  în cazul unor persoane care-și revin după o boală însoțită de creșterea temperaturii, ”variațiile diurne” pot depăși 1°С. Mai mult decât atât, chiar și în cazul afecțiunilor ce implică febră înaltă, oricum se păstrează fluctuațiile de temperatură pe parcursul zilei, doar că la un nivel mult mai înalt. Temperatura corpului uman este controlată de un centru termoregulator special, care se află în creier. Activitatea acestui centru se asimilează cu funcționarea unui termostat care regulează temperatura aerului în casă. Temperatura destul de stabilă a corpului se menține din contul faptului că centrul termoregulator echilibrează surplusul de căldură produs din activitatea metabolică în mușchi și ficat cu căldura emanată de piele și plămâni. În cazul unor afecțiuni, indicatorii centrului termoregulator din creier ”sar în sus” de la 37°С, până la stări febrile 39°С. Ar fi ca și cum ai instala termostatul la un nivel mai înalt pentru a crește temperatura aerului în casă: organismul, în urma schimbărilor ”setărilor”, duce la autolimitarea infecției, de cele mai multe ori –virale. Odată ce pericolul a fost lichidat, ”termostatul” revine la ”setările” lui inițiale.

Care este temperatura normală a corpului: mitul despre 36,6°С

Asupra centrului termoregulator influențează mai mulți factori. Creșterea temperaturii corporale, de exemplu, are loc în timpul mesei și se menține ridicată încă o anumită perioadă după. În cazul femeilor, sunt mai mulți factori care influențează schimbarea temperaturii corpului întrucât există ciclul menstrual cu producerea ciclică a hormonilor. În timpul primei jumătăți de ciclu (înainte de ovulație), temperatura corpului, de regulă, este mai mică, dar, din momentul ovulației, crește cu 0,6 °C, și se menține la un nivel crescut până la începutul menstruației. Graviditatea, pe fundalul schimbărilor fonului hormonal, de asemenea, modifică nivelul obișnuit al temperaturii corporale.

Indicatorii temperaturii corporale sunt influențați și de modalitățile diferite de măsurare a acesteia.  

1. Oral. Sonda termometrului este plasată sub limbă, spațiul care poartă denumirea de buzunar sublingual. Anume aici este amplasată foarte aproape artera sublinguală.

2. Axilar.

3. Intrarectal.

4. Benzi termometru de unică folosință care se atașează pe frunte în zona de proiecție a arterei temporala. Unele asemenea termometru sunt produse sub formă de plasture. Avantajul acestora este posibilitatea de a monitoriza temperatura corpului pe parcursul unei perioade de timp. Sunt foarte actuale în cazul copiilor mici.

5.Ureche. Metoda presupune utilizarea unui termometru special care se introduce în canalul auditiv extern.

În lumea civilizată nu se mi folosesc termometrele cu mercur din cauza riscului de scurgere a substanței. De regulă, temperatura măsurată rectal este cu 0,6°С mai mare decât indicatorii pe care-i primiți dacă vă luați temperatura bucal sau axilar. Acesta este rezultatul răcirii porțiunilor de corp – pe fundalul respirației pe gură - în cazul metodei administrării orale, și transpirație - în cazul termometrului axilar. Cei mai siguri indicatori sunt oferiți de termometrul pentru ureche. Acesta este situat în fața membranei timpanice, situată cel mai aproape de hipotalamusul creierului, unde se află și centrul de termoreglare.

Care este temperatura normală a corpului: mitul despre 36,6°С

Temperatura normală a corpului uman este diferită pentru fiecare persoană în parte, la fel ca și variațiile de urne a indicatorilor de temperatură. De aceea, măsurarea temperaturii corpului trebuie să aibă loc în cadrul fiecărei vizite la medic, iar aceste cifre, în mod ideal, ar trebui să fie fixate încă din copilărie.

Febra - temperatura ridicată a corpului se consideră a fi de la 37,2°С – dimineața sau 37,7°С în a doua jumătate a zilei, dacă temperatura a fost măsurată oral după 2 ore de la masă.

Studiați-vă organismul – este foarte interesant!