Psihologul Natalia Țarenco a explicat care sunt avantajele bugetului familial mixt. De asemenea, ce nuanțe pot apărea în aceste condiții.

Bugetul familiei separat sau mixt: sfaturile psihologului

Bugetul separat nu poate fi catalogat ca fiind un model incorect de organizare a cheltuielilor în familie, la fel ca și bugetul comun care nu oferă garanția unei familii unite.

Cheltuielile comune înseamnă, în primul rând, încrederea partenerilor unul în celălalt și convingerea unității cuplului în general: nimeni nu va dori să investească bani într-o ”întreprindere falimentară”. În realitățile noastre, este mult mai răspândit bugetul comun. Așa trăiesc cel puțin 2/3 din cupluri.

Însă, în realitate, o variantă la fel de potrivită este și bugetul mixt:

- când toate cumpărăturile mari (mobila, tehnica) se planifică și se achiziționează împreună, însă, lucrurile mărunte și le cumpără fiecare pentru sine, iar cheltuielile curente, de asemenea, se împart în jumătate (de exemplu produsele alimentare, iar plata pentru serviciilor comunale soții o efectuează pe rând);

- când în ”casa” comună (banii sunt destinați pentru plata chiriei, servicii comunale, produse, odihna comună sau sărbători), fiecare pune sume egale, restul cheltuielilor, fiecare și le face la propria discreție: fiecare își asumă propriile cheltuieli (telefon, combustibil ș.a.m.d.).

Aici există un aspect: uneori, unul din parteneri are venituri stabile și previzibile, altul depinde de veniturile sezoniere care pot varia, costul serviciilor sau volumul lucrărilor, ori, în general, nu are venit stabil. În acest caz, soțul care la momentul actual este ”pe zero”nu va avea posibilitatea să contribuie la bugetul comun. Deja, aici, apare problema pentru partener: dacă situația se prelungește, el va trebui să întrețină toată familia doar cu propriile sale forțe.

Bugetul familiei separat sau mixt: sfaturile psihologului

Dacă va fi sau nu mulțumit de această situație, depinde de relațiile din familie: dacă sunt bazate pe încredere, iar cel deal doilea partener nu stă degeaba și compensează altfel lipsa veniturilor proprii prin îndeplinirea treburilor casnice, nu va exista disconfort. Nu vor exista probleme nici în cazul în care femeia este cea care nu lucrează și dacă ambii soți sunt educați în paradigma că ”soțul trebuie să întrețină familia”. În acest caz, totul este în regulă, fiecare își îndeplinește corect rolul și toți sunt mulțumiți.

Evident, dacă unul dintre soți nu poate lucra din motive obiective (soțul este grav bolnav, soția este în concediu de îngrijire a copilului), cel de-al doilea soț își asumă toate cheltuielile fără nici un fel de discuții. În caz contrat, asta nu mai poate fi numită familie ci un cămin comun.