Să luam un brad natural în fiecare an sau să cumpăram un brad artificial care își poate face meseria de brad de Crăciun cel puțin 10 ani? Ce este mai bine? Dacă e să consultam știrile de pe net, ambele variante par să aibă probleme.

Bradul cu cetina tot verde poate afecta sănătatea, potrivit unui studiu "de sezon" al cercetătorilor de la Universitatea din New York. Plămânii şi căile respiratorii suferă cel mai mult, iar persoanele predispuse la alergii pot face complicaţii, pneumonii şi bronşite.

Vestea proastă este că nici brazii artificiali nu sunt o alternativă sănătoasă, întrucât conţin substanţe toxice şi plumb, menite să facă PVC-ul maleabil. Mai nou, se pare că anume ciuperci microscopice de pe crenguţe atacă plămânii. Și desi pare că salvează mulți alti brazi de la taiere, brazii artificiali nu sunt deloc ecologici

„Persoanele astmatice, alergice sau cu alte afecţiuni respiratorii pot avea probleme din cauza mucegaiurilor de pe crengile brazilor. Li se pot agrava bolile sau pot apărea altele noi. Din păcate, sporii de pe crenguţe nu se văd cu ochiul liber şi nu putem tria brazii în piaţă", a comentat prof. dr. Florin Mihălţan, de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucureşti.

Pentru a sădea riscul îmbolnăvirilor, autorii studiului recomandă să spălaţi bradul înainte să-l instalaţi în casă, să nu prelungiţi atmosfera festivă şi să-l aruncaţi imediat după sărbători.

Pe de altă parte, brazii artificiali sunt făcuţi din aşa numita clorură de polivinil, adică PVC-ul pe care îl cunoaştem cu toţii. Acesta este un produs petrolier şi poate conţine plumb şi alte substanţe dăunătoare, atrage atenţia National Geographic. Mai mult, potrivit unui studiu american, circa 80% dintre brazii artificiali sunt produşi în China. Care este legătura? Este simplu - în China, mare parte din electricitatea necesară inclusiv la fabricarea brazilor de plastic este produsă din cărbune, una dintre cele mai poluante moduri de obţinere de energie.

Potrivit unui studiu recent, bradul natural este opțiunea preferată de majoritatea părinților. Cei care preferă brazii artificiali spun că îi schimbă o dată la cinci ani.