Ciripit de păsărele, cântecul cocoşului sau sunetul valurilor care se sparg la mal – tu ce sonerie ai la alarma telefonului?

O nouă cercetare publicată recent în PLoS One sugerează că sunetul care ne trezeşte dimineața ne poate face mai voioşi sau, din contră, mai morocănoşi, scrie sciencedaily.com.

Studiul a fost realizat de savanții australieni de la Universitatea RMIT şi concluzionează că alarmele melodice pot îmbunătăți nivelul de alertă, pe când cele agresive, cum ar fi refrenul unei melodii rock, de exemplu, ne fac mai irascibili. Iar aceste stări pot persista pe durata întregii zile, adaugă cercetătorii.

„Dacă din start te trezeşti cu o stare de iritabilitate, performanțele tale la locul de muncă şi relațiile cu colegii vor avea de suferit. În plus, eşti mai predispus accidentelor”, spune autorul principal al studiului, dr. Stuart McFarlane.

Cercetarea a presupus monitorizarea a 50 de subiecți, care aveau diferite alarme setate pe telefon pentru trezirea de dimineață. Participanții au completat ulterior un chestionar privind starea lor de alertă sau de irascibilitate imediat după trezire, dar şi pe parcursul zilei.

Astfel, savanții au observat un tipar interesant, şi anume că subiecții care aveau o alarmă de trezire agresivă se comportau diferit pe parcursul zilei față de cei care se trezeau pe un sunet mai calm. Mai precis, ei erau foarte nervoşi, neatenți şi mai puțin productivi la locul de muncă. În schimb, ceilalți subiecți se trezeau binedispuşi, aveau energie şi erau mult mai concentrați pe taskurile de la job.

„Inclusiv astronauții de la NASA s-au confruntat cu inerția de somn, adică acea dorință irezistibilă de a vă culca la loc după sunarea alarmei de trezire şi senzația de somnolență care încețoşează mintea”, adaugă profesorul Adrian Dyer, coautor al studiului.

Se pare că sunetele agresive produc confuzie la nivel cerebral la momentul trezirii, în timp ce melodiile suave asigură o tranziție blândă de la somn la trezire.

„Aceste observații sunt importante pentru a dezvolta gadgeturi sau piese muzicale care să vină în sprijinul celor dornici să aibă o zi cu adevărat productivă”, adaugă dr. Dyer.