Cumpărați jucării cu marcajul CE, solicitați declarația de conformitate și analizați minuțios calitatea jucăriilor. Sunt câteva sfaturi pentru părinți de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Specialiștii susțin că orice jucărie pe care o procurăm trebuie să conțină marcajul prin care producătorul indică faptul că marfa respectă cerințele stabilite în legislația comunitară, transpusă și în legislația națională.

Pentru mai multă siguranță e bine să facem achizițiile din magazinele și punctele de vânzare demne de încredere, chiar dacă este vorba de cumpărături on-line, recomandă specialiștii.

O jucărie destinată utilizării de către copiii mai mici de 36 de luni trebuie să fie proiectată și fabricată astfel încât să poată fi curățată. O jucărie textilă trebuie, în acest scop, să fie lavabilă, cu excepția cazului în care conține un mecanism care ar putea fi deteriorat, dacă se îmbibă cu apă la spălare.

Jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului, capacităților și aptitudinilor sale.

La fel de important este ca jucăriile să nu fie alimentate de la o sursă de energie a cărei tensiune nominală depășește 24 de volți. Transformatorul electric pentru jucării nu face parte integrantă din jucărie.

„Asigurați-vă că jucăriile nu prezintă niciun pericol pentru sănătate și niciun pericol de vătămare a ochilor sau a pielii prin lasere, diode emițătoare de lumină (LED-uri) sau orice alt tip de radiație”, ne îndeamnă specialiștii Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Pentru a evita incidentele neplăcute, este necesar să cerem declarația de conformitate pentru jucăria care ne-a captat atenția. Prin redactarea declarației de conformitate, producătorul își asumă responsabilitatea pentru conformitatea produsului.