Aromă de cetină și mandarine, familia în jurul mesei de sărbătoare, confort și gălăgia televizorului… Iată  că șampania murmură în pahare, orologiul sună și vă grăbiți să vă puneți o dorință, iar o voce subțire pițigăiește supărată: „Iar limonadă! Eu tot vreau șampanie, sunt deja mare!” Oare, dacă copilul de 10-12 este considerat  destul de mare ca o dată în an să se culce mai târziu de miezul nopții, putem să îi permitem și să guste șampanie? 

Actual în ajunul sărbătorilor: copiii și alcoolul

Prima gustare

Copiii, după demonstrează statistica, gustă alcool pentru prima dată pe la vârsta de 10 până la 13 ani. Majoritatea elevilor din clasa a 6-a deja au gustat bere și vin, băuturi alcoolice, acestea fiind oferite de cei apropriați – de exemplu, tata sau bunelul. Ni s-ar părea că nu e nimic grav. Dar un studiu efectuat de niște cercetători din Rusia, efectuat pe un eșantion de 25 000 de respondenți, cu privire la toleranța față de alcool a adus la o concluzie unică: cu cât mai devreme o persoană gustă băuturi alcoolice, cu atât mai mare este posibilitatea de a se obișnui cu acestea.

Dependența sau intoleranța

Se consideră că alcoolicii sunt persoanele care beau sistematic. Dar cum se poate determina această regularitate? De exemplu, se crede că, dacă persoana utilizează în zi două pahare de vin, se  află la o etapă începătoare de alcoolism. Dar în mai multe culturi această regulă nu există: italienii beau zilnic vin la prânz, și la cină, apoi se urcă la volan și conduc bine până acasă și, cu toate acestea nu pot fi considerați alcoolici. Caucazienii preferă și apreciază vinul și este o tradiție să li se ofere copiilor vin chiar de la vârste fragede. Și totuși procentul alcoolicilor în această regiune nu este ridicat.

Se consideră că alcoolismul este determinat de predispoziția genetică, mediul social, relațiile familiale. Ultimul factor este foarte important. Dacă în familie domină o atmosferă de încredere, atunci adolescentul nu va merge să caute plăceri în stradă. Dacă un copil este implicat în activități extracuriculare, nu va avea timp pentru companii dubioase. Iar adolescenții lipsiți de atenție și iubire, care provin  din familii vulnerabile, din case pentru copii sunt mai toleranți față de alcool. Deseori ei nu înțeleg „perfidia” acestui lichid. 

Actual în ajunul sărbătorilor: copiii și alcoolul

Șampania pentru copii – o imitație nevinovată sau un pericol?

Șampania pentru copii nu este atât de inocentă precum pare. Alexandru Socolov, medic psihiatru-narcolog, este foarte sigur de astfel de șiretlic: „Da, este doar limonadă în ambalaj de sărbătoare, un tertip comercial față de părinții care vor să obțină o adevărată atmosferă de sărbătoare. Însă în mintea copilului se va forma opinia că nu există sărbătoarea fără șampanie. După părea mea, este o idee nepotrivită pentru un copil de 5-10 ani.

Alcoolul pentru copii – tabu. Poate să-l guste, dar nu trebuie să-l bea

Nu există și nu poate exista o rețetă de protejare a copilului de pericolul consumului de alcool în viitor nu există. Dar psihologii susțin că trebuie să te educi pe tine însuți mai întâi și apoi pe copil! Dacă părinții nu au vicii, nici copilul nu va avea un interes față de ele. Dacă veniți acasă și susțineți că ați avut o zi grea, după care vă turnați  un pahar de vin, îi veți demonstra că alcoolul elimină stresul.

Familia în care fiecare sărbătoare este marcată prin destuparea unei  sticle de vin, fiecare cumpărătură este „stropită ” cu alcool reprezintă un model greșit pentru viață. Nu formați copiilor obiceiul de „a-și înghiți” problema, pentru că alcoolul te ajută să uiți problema, dar nu să o rezolvi. Crescând într-o astfel de familie, copilului, în orice situație de stres, se va liniști cu următorul gând: „Am sticluța de salvare!”

Apropo, în familia cu părinți alcoolici există și cazuri inverse. Psihologii numesc acest fenomen „lipsa de apreciere a părinților!” Deși părinții sunt bețivi, copilul sau adolescentul decide că nu va bea niciodată. Uneori se formează o „dependență”: crescând cu un tată alcoolic, fata, mai mult ca probabil, va alege un partener de viață  căruia îi place băutura, pentru că, la nivelul inconștientului, știe cum să se comporte cu acesta.

Actual în ajunul sărbătorilor: copiii și alcoolul

O problemă adevărată

Inadecvat este și cazul în care în familie subiectul alcoolului este tabu, dar sărbătorile nu au loc fără băuturi alcoolice. O astfel de atitudine nu îl va proteja pe copil, ci din contra îl va determina să  guste băutura în alt loc și în altă companie. Dacă un adolescent de 15 ani vine acasă beat, este deja un alt nivel al problemei. Nu trebuie să vă faceți că nu înțelegeți acest lucru, în această situație contează foarte mult reacția părinților. Dacă va fi certat, umilit, poate că nu va mai încerca; al doilea scenariu, mul mai verosimil, va crede că trebuie să ascundă faptul că a băut, fără să se gândească la daunele alcoolului.  Iar dacă va fi întrebat de părinți de ce a procedat așa, între ei poate începe un dialog. Trebuie să înțelegem cauza consumului – în companie sau s-a simțit singur sau nu cunoștea consecințele.

Este important ca adolescentul să poată vorbi cu părinții pe temele importante pentru el. Formarea relațiilor de parteneriat nu se încep la 15 ani, ci mult mai devreme. Aveți încredere în copil și el va avea încredere în dumneavoastră. Dacă fiul sau fiica nu  găsește înțelegere în familie, o va găsi în altă parte, acolo unde se va simți mai bine. Iar când adolescentul se simte important și susținut cu adevărat  de către părinți, îi va fi mai simplu să treacă peste greșeli, să ocolească tentațiile și să crească o personalitate sigură de sine.

Sursa