Creșterea și educarea unui copil pentru fiecare părinte are sens diferit. Fiecare investește în acest concept propria semnificație. Cineva consideră educația o călătorie fascinantă, altcineva crede că e un chin, o luptă continuă ... Orice ar însemna acest proces pentru fiecare dintre noi, cert este că în cazul în care am devenit deja părinți, nu mai există cale-ntoarsă și trebuie să mergem până la capăt cu demnitate, fără să ne poticnim pe undeva. Așadar, vă oferim câteva sfaturi pentru a vă ajuta să transformați procesul educației într-o călătorie fascinantă pentru dvs. și pentru copiii dvs.

8 sfaturi pentru părinți, care vor transforma procesul de educare a copilului, într-o călătorie fascinantă

1. Amintește-ți de tine însuți. „Tot ce-i bun copiilor!”, „ Trăiește de dragul copilului”, „Copilul în primul rând!”, iată ideile și postulatele transmise din generație în generație. Încercăm să trăim urmându-le, dar ... oare copilul de asta are nevoie? Dacă tot timpul punem copilul pe primul loc, avem de-a face cu o familie în care copilul e mereu în centrul atenției, totul se învârte în jurul lui, ne „jertfim” pe noi înșine, dorințele noastre, visele ... Întrebați-vă, este oare un astfel de copil fericit?  De fapt, copiii au nevoie de cu totul altceva! Ei vor să aibă aproape părinți fericiți, părinți care știu ce vor, care caută să se afirme, care se bucura de viață. O mamă veselă, zâmbitoare, fericită, de asta are nevoie copilul tău! Deci, nu vă fie teamă să vă puneți pe dvs. personal pe primul loc. Un copil care crește fiind plasat pe locul al treilea (al doilea loc este al soțului) de multe ori crește mai puternic și mai adaptat la viața și la problemele cotidiene, decât cei care sunt puși mereu pe primul loc!

2. Dacă doriți ca, copilul dvs. să vă „audă” din prima dată, învățați să reacționați la cuvintele și cererile lui, de asemenea, din prima dată. Încercați să faceți din aceasta un fel de regulă în familie.

3. Amintiți-vă că fiecare copil este unic. Toți copiii sunt talentați, trebuie doar să-i găsiți și să-i dezvoltați acest talent. De ce să-i descoperiți talentul? Pentru ca mai apoi să-l utilizați în alegerea unei profesii potrivite. Cum să descoperiți talentul? Nu există astfel de teste, proceduri sau  instrumente de identificare a talentului unui copil. Fiți atenți la manifestările copilului, încurajați-i inițiativele, eforturile, și astfel veți descoperi unicitatea lui.

8 sfaturi pentru părinți, care vor transforma procesul de educare a copilului, într-o călătorie fascinantă

4. Nu atrageți mare atenție bolilor. Cele mai mari probleme pentru părinți încep atunci când copilul se îmbolnavește. Boala copilului îl deranjează nu numai pe el, ci și pe părinții, care sunt distrași de la alte lucruri, fiind îngrijorați pentru sănătatea copilului lor. Prin urmare, nu-i acordați aceastei boli a copilului o atenție sporită, dacă nu vrei ca micuțul să se îmbolnăvească și mai des. Misiunea părinților este să se asigure că, copilului nu-i este deloc profitabil ci chiar neplăcut să fie bolnav. Un copil bolnav are nevoie de mai multă atenție, de grijă, de mai multă răbdare, dar nu de mai multe desene animate, dulciuri, jucării și alte privilegii. A boli, înseamnă să stai în spital sau în pat, să iei medicamente, să nu privești desene animate, să nu te alinți ci să te odihnești.

5. Iubire permanentă și pretutindeni! Nu uitați niciodată cât de mult vă iubiți copilul. Îmbrățișează-l, trezește-l dimineața, îmbracă-l, hrănește-l, ceartă-l, ascultă-l, vorbiți-vă, plimbați-vă, pedepsește-l, dar fă toate acestea cu dragoste! Dragostea va da cuvintelor și acțiunilor o semnificație specială care îl vor încărca pe copil cu energie pozitivă.

6. Cunoaște-te pe tine și pe copilul tău. Pentru a face acest lucru, nu vă fie teamă să apelați la psihologi și alți specialiști. Citește cărți despre educație și dezvoltare. Pregătiți-vă din timp pentru tot felul de dificultăți în calea de educare a copilului. Atunci îl vei înțelege mult mai bine și vei putea adapta comportamentul și acțiunile tale astfel încât educația pe care o oferi să aibă un efect pozitiv.

8 sfaturi pentru părinți, care vor transforma procesul de educare a copilului, într-o călătorie fascinantă

7. Transferați responsabilitățile la timp. Când se naște un copil, suntem pe deplin responsabili pentru el și pentru viața lui. Pe măsură ce crește, însă,  această responsabilitate este transferată treptat către copil. De asemenea, este important ca acest transfer să fie treptat. Nu faceți pentru copil ceea ce poate face el însăși, oferiți-i posibilitatea de a face față consecințelor acțiunilor lui. Sarcina noastră, ca părinți, este să creștem oameni pe deplin responsabili până la vârsta de18 ani!

8. Și ultima, cea mai importantă recomandare: fii un model pentru copilul tău!