Fiecare copil este unic. Și fiecare copil este talentat în felul său. Lui, pur și simplu, trebuie să i se permită să creeze.

7 sfaturi simple: cum să nu distrugi personalitatea talentată din copilul dumneavoastră

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să nu distrugeți talentul ascuns în copilul dumneavoastră:

1. Copilul trebuie să aibă libertatea de a alege. Nu trebuie să obligați copilul să frecventeze cercurile sportive, școala muzicală sau cursuri de artă actoricească. El nu este la fel ca dumneavoastră. Copilul are alt temperament, alte dorințe, alte necesități. Lăsați-l pe el să aleagă unde preferă să-și petreacă timpul liber. Lăsați-l să greșească, să schimbe activitățile extrașcolare. Pentru că nici dumneavoastră nu v-ați aranjat viața din prima încercare. Succesul dumneavoastră este o consecutivitate de eșecuri și victorii.

2. Creația nu întotdeauna este un proces de petrecere a timpului în singurătate. De multe ori este vorba despre un proces colectiv. Nu împiedicați copiii să creeze împreună. Fie că este vorba despre un joc sau un proiect școlar comun. Adevărul se naște din dialog. Munca în colectiv oferă posibilitatea de a aborda o problemă din diferite unghiuri. Mai multe idei – mai multe variante pentru un final fericit.

3. Susțineți-l în tot ceea ce începe să facă. Nu există nimic mai plăcut și mai bun decât susținerea și sprijinul părinților. Cât de plăcut este atunci când părinții se mândresc cu succesele copilului, chiar dacă sunt succese mici dar ele sunt eroice din partea copilului. Gândiți-vă la un sistem de remunerare: medalii de tip familial, week-enduri petrecute în locurile adorate de copil. Copilului nu trebuie să-i fie frică să greșească pentru că altfel el niciodată nu va încerca să facă nici măcar ceea ce-i trezește interes. Copilul trebuie să fie convins că dacă nu-i iese ceva, părinții oricum îl vor iubi și susține. Dacă încă mai ieri nu ați sesizat noile pasiuni ale copilului, faceți astăzi acest lucru. Astăzi, este timpul să faceți primul pas spre dezvoltarea micuțului dumneavoastră.

7 sfaturi simple: cum să nu distrugi personalitatea talentată din copilul dumneavoastră

4. Studiați, împreună cu copilul, istoria și diversitatea artei. Măcar începeți să faceți asta. Copilul trebuie să conștientizeze singur ce anume îi place și ce nu i se potrivește categoric. Copilul dumneavoastră are propriile viziuni și opinii. Copilului poate adora broderia, deși personal toată viața ați dansat sau ați fost pasionat de motociclete. Creativitatea este unitatea de măsură a progresului. Creativitatea este în tot, în toți și în toate. Important este să-i oferiți copilului posibilitatea să încerce tot ce-i poate dezvolta aspirația spre dezvoltarea sa

spirituală. Rețineți, creativitatea este cheia succesului copilului dumneavoastră, a succesului personal dar și profesional.

5. Nu faceți alegerea între știință și artă. Combinați-le. Copilul dumneavoastră trebuie să învețe, să asimileze toată informația la școală, să frecventeze cursuri particulare, dar nu trebuie să-l privați de posibilitatea de a crește spiritual. Nu puteți anula cercul sportiv în favoarea orelor suplimentare de engleză. Ori, să lipsească de la ora de artă actoricească pentru că are testare la matematică. Arta îl va ajuta pe copil să se simtă mai confortabil în societate, să ia decizii mai încrezute și să nu-i fie frică să-și expună punctul de vedere. Ajutați-vă copilul să-și facă viața mai luminoasă și, în același timp, mai simplă.

6. Uneori, trebuie să-i oferiți copilului posibilitatea de a se plictisi. În timp ce se plictisește, copilul caută activități care l-ar putea distra, înveseli, sustrage. Este timpul numai bun pentru noi începuturi. Copilul se află permanent în mișcare și are un grafic încărcat, în schimb, momentele de relaxare ar putea să-i dea motiv de gândire asupra a ceea ce-i lipsește.

7 sfaturi simple: cum să nu distrugi personalitatea talentată din copilul dumneavoastră

7. Nu-i interziceți copilului să creeze în propria lui dezordine creativă. Unii copii, pur și simplu, nu au nevoie de regulă, ea nu face decât să-i sustragă și să le ”acopere” privirea. Ei vor să vadă soluția problemei în amplasarea haotică a lucrurilor. Pentru ei, dezordinea reprezintă o provocare pentru societate. Evident, regula și disciplina sunt importante pentru copil, însă, relaxarea și timpul pentru creativitatea personală sunt imperiale. Nu-l închideți în cușcă pe copilul dumneavoastră. Lăsați-l să zboare dar să țină minte că acasă este așteptat și iubit mereu.

Curiozitatea este un motiv puternic pentru crearea a ceva nou. Pentru cei mici, toată lumea este o mare noutate. Prin curiozitate, micul erou cunoaște lumea. Iar lumea, cu timpul, îi va permite să trăiască așa cum vrea el. sarcina noastră este să facem totul pentru ca micuțul să-și stabilească corect scopurile, principiile și convingerile.