Așteptarea unui copil este o perioadă plină de sentimente contradictorii și nu este de mirare să experimentezi și frica. Pe măsură ce calendarul sarcinii își urmează cursul, apar și grijile pentru tot ceea ce va continua. Trebuie să știi însă că este firesc să ai temeri în timpul sarcinii, corpul tău trece printr-o mulțime de transformări, inclusiv la nivel emoțional. Dar nu uita! Nu ești singura care simte asta și există soluții pentru a ține sub control frica!

1. Îți faci griji pentru sănătatea bebelușului

Conștient sau nu, iubirea față de pruncul tău începe din momentul în care el prinde viață în burtica ta. Și este normal, ca orice mamă, să te preocupe starea lui de sănătate. Dar fii optimistă și relaxează-te. Din fericire, cazurile în care bebelușii vin pe lume cu probleme grave sunt foarte rare. Medicina a avansat atât de mult încât poate ajuta majoritatea mămicilor să aibă copii sănătoși. Mergi la controale și ecografii periodice, respectă recomandările medicului. Mănâncă sănătos și suplimentează dieta cu acid folic, vitamina care reduce riscul malformațiilor congenitale de tub neural și altele.

2. Teama de îmbolnăvire în timpul sarcinii

Tot din sentimentele materne profunde provine și teama față de propria îmbolnăvire, fie că este vorba de o simplă răceală, fie de boli mai grave sau chiar incurabile, cum ar fi cancerul. Caută să îți corectezi puțin modul de gândire și comportamentul: alimentează-te sănătos, evită stresul și proiectează mintal, pentru tine și copilaș, un viitor fericit. Imaginează-ți momente plăcute împreună și crede cu tărie că totul se va petrece exact așa cum îți dorești. Evită compania persoanelor pesimiste, care îți dau tot felul de sfaturi neavizate, și petrece-ți cât mai mult timp cu activități ce îți fac plăcere și îți îmbunătățesc starea de spirit.

3. Frica de naștere și de durere

Aceasta este una dintre cele mai mari îngrijorări ale viitoarelor mămici, mai ales cele aflate la prima naștere. Cine nu a auzit povești despre dureri și travaliu de ore în șir? Dar trebuie să știi că există și reversul medaliei. Sunt destule mămici care au povestit despre nașteri fără probleme și mai ales despre sentimentul extraordinar de după naștere. Totuși, cum îți învingi frica? Alege-ți un medic care îți inspiră încredere deplină și discutați despre opțiunile pentru o naștere ușoară, vizitează maternitatea unde vei naște, stai de vorbă cu mămicile și personalul de acolo. Fii sigură că acele câteva ore cu dureri vor fi date uitării, pe când fericirea după apariția copilului va rămâne pentru totdeauna!

4. Teama că nu vei ști să alăptezi sau să ai grijă de bebeluș

Aproape toate femeile care așteaptă primul copil trec prin această perioadă de îndoieli: „dacă nu voi putea să alăptez”, „daca nu știu cum să îi fac baie”, „dacă nu îmi dau seama de ce are nevoie”… Într-adevăr, bebelușul nu vine pe lume cu un „abecedar” pentru părinți. Veți învăța împreună și fii sigură că instinctul matern te va coordona foarte bine. Nu strică însă ca viitorii părinți să urmeze un curs de parenting, unde învață despre alăptare și îngrijirea nou-născutului. De asemenea, este util să citești despre perioada postnatală și chiar să îți procuri cărți pe aceste teme.

5. Frica de a pierde atractivitatea și de schimbare în relație cu partenerul

Există schimbări de ordin fizic, ce vin odată cu sarcina, cum ar fi rotunjirea siluetei, vergeturi pe abdomen, sâni, coapse, varice, hiperpigmentări ale pielii. Toate acestea pot dispărea în primul an după naștere, cu puțină grijă la alimentație și aplicarea câtorva metode cosmetice simple. Ba chiar se întâmplă adesea ca farmecul și frumusețea unei femei să prindă strălucire după ce devine mamă. Cât despre relația cu partenerul de cuplu, nu trebuie să uitați că aceasta trebuie să evolueze. Dacă aveți un copil nu înseamnă că relația de cuplu va fi mai rea, ci diferită. Important este să discutați despre schimbările prin care treceți, să comunicați deschis indiferent de situație. Dacă amândoi sunteți pregătiți pentru a avea un copil, veți reuși să depășiți dificultățile care se pot ivi, iar relația voastră va fi și mai puternică.

Sursa